Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Υφυπουργό, Γιώργο Καραγιάννη, επιθεώρησε την εξέλιξη οδικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε πρώτα το εργοτάξιο της παράκαμψης Αμφιλοχίας στο έργο Άκτιο – Αμβρακία και στη συνέχεια το εργοτάξιο του άξονα Βόνιτσα – Λευκάδα.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται έργα συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρόντες στις επισκέψεις ήταν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής Πρεβέζης της Νέας Δημοκρατίας, Στέργιος Γιαννάκης, ο βουλευτής Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Καββαδάς, η Γενική Γραμματέας Υποδομών, Μαρία – Έλλη Γεράρδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Μαυρομάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας και ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης.

Αναφορικά με το εργοτάξιο της παράκαμψης Αμφιλοχίας, ο κ. Υπουργός τόνισε αρχικά πως: «βλέπουμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι το έργο προχωρά μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα.

Επομένως είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να πούμε ότι το έργο αυτό, τα πρώτα 17 από τα 32 χιλιόμετρα, θα παραδοθούν εντός του καλοκαιριού, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το έργο θα προχωρήσει κανονικά και θα παραδοθεί όπως πρέπει στο τέλος του 2023.  Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το έργο που κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι και άλλα έργα, τα οποία αναβαθμίζουν γενικότερα όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Έργα, τα οποία θα προσδώσουν πολύ μεγάλη σημασία στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως συνεχίζουμε με λίγα λόγια και γοργά βήματα να ολοκληρώσουμε έναν σχεδιασμό, που βγάζει την περιοχή από την απομόνωση».

Σχετικά με τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «όλα τα έργα προχωρούν σύμφωνα με το σχεδιασμό και όπου υπάρχουν ζητήματα, καθόμαστε από πάνω με τους τοπικούς παράγοντες και την περιφέρεια και ψάχνουμε να βρούμε λύση.

Αυτό που πρέπει σήμερα να κρατήσουμε είναι ότι τα έργα αυτά, μπλοκαρισμένα επί χρόνια, επιτέλους δρομολογούνται, τελειώνουν».

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως και το έργο στο δίκτυο Ιωάννινα – Κακαβιά προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό.

«Όπως ξέρετε, κάνουμε δύο πολύ απλά πράγματα και από αυτό κρινόμαστε: Ανακοινώνουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχουμε καθορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενημερώνουμε πάντα τους πολίτες της περιοχής για την εξέλιξη αυτών των έργων», ολοκλήρωσε.

Λίγο αργότερα, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι: «το καλοκαίρι, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, ενώ το 2023 θα παραδώσουμε το σύνολο του έργου Άκτιο – Αμβρακία.

Πρόκειται για έργα σημαντικά που έρχονται να αυξήσουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας και να συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων, ενώ μειώνουν και τους χρόνους μετακίνησης.

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και δίνουμε στη Δυτική Ελλάδα τα έργα που της αξίζουν και καλύπτουμε το έλλειμμα στις υποδομές που υπήρχε».

Άκτιο – Αμβρακία και παράκαμψη Αμφιλοχίας 

Την κατασκευή του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, προϋπολογισμού 150 εκ ευρώ, έχει αναλάβει η Μυτιληναίος ΑΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συνολικό μήκος 32.2 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, μέσω του Ανισόπεδου Κόμβου Ριβίου.

Πρώτο ορόσημο στην κατασκευή του Άκτιο – Αμβρακία αποτελεί η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, μήκους 17 χιλιόμετρων, που θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, από την οποία σήμερα περνούν όλα τα οχήματα από και προς τις ακτές του Ιονίου, με αποτέλεσμα μεγάλη κίνηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στόχος είναι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας να παραδοθεί το καλοκαίρι στην κυκλοφορία.

Τέλος, ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, δήλωσε πως: «η MYTILINEOS φέρνει πάντα εις πέρας τα έργα που αναλαμβάνει με συνέπεια και με υψηλά στάνταρ ποιότητας.

Η παράκαμψη Αμφιλοχίας θα είναι το πρώτο σημείο που θα παραδώσουμε και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τα καταφέρνουμε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έφεραν η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος.

Εκ μέρους του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ευχαριστώ προσωπικά τον Υπουργό, Κώστα Καραμανλή, αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την υποστήριξη».