Στην 10ετία, από τα είκοσι χρόνια που ισχύει σήμερα, θα γίνεται η παραγραφή των οφειλών στον εφορία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το μέτρο αφορά παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται.

Εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε.

Aνέφερε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ.

Εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι μετά τον 15 Αύγουστο θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε ότι θα έχουμε τελειώσει και με τις εκκρεμότητες του 2019.

Σημείωσε, δε, ότι για το 2020 έχει μείνει μόνο ένα 2,5% εκκρεμοτήτων και για το 2022 το 75% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στο δημόσιο όπου υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι είναι θέμα μηνών η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

Κατώτατος μισθός

Ο υπουργός ερωτώμενος για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί την Πρωτομαγιά.

Όπως εξήγησε τον Ιανουάριο θα γίνει ο προσδιορισμός, μετά θα μεσολαβήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στο τέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης.