Η Ινδία είναι η κορυφαία επιλογή της JPMorgan στην Ασία και μία από τις αγαπημένες της αγορές παγκοσμίως, δήλωσε στο CNBC ο Ασιάτης στρατηγικός αναλυτής μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Mixo Das.

«Είναι η νούμερο ένα αγορά μας αυτή τη στιγμή», είπε, τονίζοντας ότι το νοτιοασιατικό έθνος θα συνεχίσει να επωφελείται σε τεράστιο βαθμό καθώς οι εταιρείες υιοθετούν όλο και περισσότερο μια στρατηγική «Κίνα συν μία».

Αν και το Βιετνάμ είναι επίσης ένας ισχυρός υποψήφιος για τις εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν παραγωγικές εγκαταστάσεις, «η Ινδία έχει επαρκές μέγεθος και κλίμακα για να αντικαταστήσει πλήρως ή να αυξήσει πλήρως το είδος της δυναμικότητας που φαίνεται να θέλουν οι παγκόσμιοι επενδυτές και οι παγκόσμιοι κατασκευαστές», δήλωσε ο Das στην εκπομπή “Street Signs Asia” του CNBC την Τρίτη.

Η Apple άνοιξε τα πρώτα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ινδία τον Απρίλιο και ξεκίνησε την παραγωγή του iPhone 15 στη χώρα τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες θα εξετάσουν την Ινδία ως ευνοϊκό προορισμό παραγωγής.

Οι εταιρείες που έχουν ήδη μια βάση στην Ινδία επεκτείνουν επίσης την παραγωγική τους ικανότητα. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η Maruti Suzuki, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενδύσει 4,2 δισ. δολάρια για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στην Ινδία.

Ακόμη και η βιετναμέζικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων VinFast δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ινδία.
Όλα αυτά έχουν ενισχύσει το κλίμα των επενδυτών, το οποίο ήταν ήδη υψηλό με το χρηματιστήριο της Ινδίας να αναδεικνύεται ως μία από τις καλύτερες επιδόσεις της Ασίας πέρυσι.

Οι ινδικές αγορές ξεκίνησαν και το νέο έτος σε ισχυρή βάση, καθώς τόσο ο Nifty 50 και BSE Sensex σημείωσαν ρεκόρ στα 22.081,95 και 73.000, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης της Δευτέρας στην Ασία.

Αισιοδοξία για Κίνα

Ενώ η Ινδία παραμένει η αγαπημένη της JPMorgan, η οικονομία της Κίνας έχει επιβραδυνθεί και τα χρηματιστήριά της σημείωσαν ετήσια πτώση για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2023. Αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμη θύλακες ανάπτυξης.

Υπήρξαν περίοδοι «τακτικών ράλι» στην κινεζική αγορά, αλλά «απλά δεν διατηρείται», δήλωσε ο Das, διευκρινίζοντας ότι η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών παραμένει «ξαιρετικά χαμηλή και η επένδυση στην αγορά μετοχών είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτονται».

Οι ξένοι επενδυτές είναι απίθανο να επιστρέψουν φέτος.

«Τα ξένα χρήματα ήταν εξαιρετικά αναξιόπιστα και δεν φαίνεται ότι μπορούμε να συγκρίνουμε το 2024 ως έτος που οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν επιθετικά στην αγορά της Κίνας», δήλωσε ο Das.

«Θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη περίοδος επισκευής για να ανακάμψει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη» πριν οι επενδυτές δουν μια «υγιέστερη» κινεζική αγορά κατά τη διάρκεια του έτους, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: