Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία προχωρά η JP Morgan, σημειώνοντας ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ξεπέρασαν τις προσδοκίες της το προηγούμενο τρίμηνο, πλήττοντας ωστόσο την αισιοδοξία για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων.

Στο νέο σκηνικό, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια για νομισματική χαλάρωση φέτος.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της JP Morgan, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 2,7% φέτος, με τους ρυθμούς να είναι σταθεροί σε σχέση με το 2023 και να επιβραδύνονται στο 2,3% το 2025.

Για το πρώτο τρίμηνο, το παγκόσμιο ΑΕΠ οδεύει προς αύξηση 3,3%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και πάνω από την πρόβλεψη που είχε κάνει η JP Morgan στις αρχές του έτους.

Παρότι η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητες, εντούτοις παραμένει μια ισχυρή ατμομηχανή ζήτησης, που εμφανίζει υψηλή αύξηση των εισαγωγών και των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αμερικανική οικονομία θα κλείσει το 2024 με ανάπτυξη 2,4%, έπειτα από 2,5% το 2023.

Η ευρωπαϊκή οικονομία βγαίνει από τη στασιμότητα, με την JP Morgan να προβλέπει ανάπτυξη 0,7% στην Ευρωζώνη φέτος, έπειτα από 0,5% πέρυσι.

Ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομία (στο 0,2% για φέτος), όπως και για τη Γαλλία (0,9%), την Ιταλία (0,8%) και την Ισπανία (2,2%).

Την ίδια στιγμή, ο παγκόσμιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,5% το περασμένο τρίμηνο, με την αύξηση των τιμών να προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, οι οποίες εμφάνισαν ετησιοποιημένο πληθωρισμό στο 4,4% και στο 3,2%, αντίστοιχα, το περασμένο τρίμηνο.

«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψή μας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν περιορισμένα περιθώρια χαλάρωσης για φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Όμως, ο οίκος περιμένει ότι το momentum που παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο θα μετριαστεί, με το παγκόσμιο ΑΕΠ και τον πληθωρισμό να περιορίζονται στο 2,5% και στο 3% αντίστοιχα αυτό το τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan χαρακτηρίζει εντυπωσιακά ανθεκτικές τις αγορές μπροστά σε αυτή την αλλαγή σκηνικού, κάτι που αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στο guidance που δίνουν οι κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύει τη δέσμευσή της για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, παρά τον αναπάντεχα υψηλό πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου. Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι η κίνηση του Ιουνίου θα γίνει, αλλά πλέον περιμένει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων για το σύνολο του έτους (συνολικά κατά 75 μονάδες βάσης).

Διαβάστε ακόμη: