Στα προτιμώμενα «plays» της JP Morgan γύρω από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, συγκαταλέγονται πλέον τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, όπως και τα ισπανικά, με σύσταση «overweight» πλέον.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εκφράζουν την αρνητική τους θέση για τα ιταλικά ομόλογα που έχουν κινηθεί εκ νέου σε πιο «ακριβά» επίπεδα, καθώς το spread έναντι του Bund έχει κλείσει αρκετά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με άλλους τίτλους.

Συγκεκριμένα, το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς έναντι του Bund κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 160 – 180 μονάδων βάσης από τις αρχές Ιουνίου, με τους αναλυτές να μην εντοπίζουν έναν ξεκάθαρο και ισχυρό «καταλύτη» ώστε να σπάσει προς το χαμηλότερο άκρο του εύρους, παρά τις ευρέως εποικοδομητικές προοπτικές εντός της EE. Ως εκ τούτου, στα τρέχοντα επίπεδα, η JP Morgan διατηρεί μια αρνητική θέση για τα ιταλικά ομόλογα προτιμώντας τα ισπανικά ή τα ελληνικά ως «overweight» επιλογές στην περιφέρεια σε ένα τελικό ή σχετικό περαιτέρω κλείσιμο του spread έναντι των ιταλικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνει το άνοιγμα «long» θέσης στον εγχώριο κρατικό δεκαετές τίτλο, λήξεως Ιουνίου 2033, έναντι «short» θέσης για το ιταλικό λήξεως Νοεμβρίου 2033.

Παράλληλα, εκτιμά πως το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund θα κινηθεί από τις 130,7 μονάδες βάσης περίπου (τρέχοντα επίπεδα), προς τις 145 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο παραμένοντας στα επίπεδα αυτά μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους, προτού υποχωρήσει ελαφρώς προς τις 140 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σκηνικό, η JP Morgan διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για μια ανάπτυξη στην Ελλάδα της τάξεως του 2,4% για φέτος, ενώ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2%, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,3% και το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 160%.

Διαβάστε περισσότερα