Μπορεί το νέο της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα να έχει προβληματίσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αλλά η JP Morgan βλέπει την αναβάθμιση να έρχεται και από τον οίκο Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Όπως εξηγεί, βλέπει μεγάλη πιθανότητα ο S&P να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (από θετική προοπτική BB+ σε σταθερή προοπτική BBB-) στην επισκόπηση της 20ής Οκτωβρίου. Η Ελλάδα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε IG από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ομολόγων EGB που παρακολουθούνται ενεργά, απαιτείται αξιολόγηση IG από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες.
Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Fitch (τρέχουσα αξιολόγηση BB+ σταθερό outlook) την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. Η JP Morgan αναμένει ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε IG την 1η Δεκεμβρίου.
Η αναβάθμιση της Moody’s
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Moody’s, ο πιο «κακός» μεταξύ των οίκων, έκανε την έκπληξη δίνοντας δύο πόντους – και όχι έναν – στην ελληνική οικονομία.
Η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και έτσι έφτασε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, φτάνοντας τις Fitch και S&P. Η διαφορά είναι ότι η S&P δίνει θετικό outlook και είναι η επικρατέστερη ώστε τον Οκτώβριο να αποτελέσει τον δεύτερο οίκο που δίνει την επενδυτική βαθμίδα, μετά την DBRS.
Στάση αναμονής
Ο οίκος κρατούσε στάση αναμονής διότι ανησυχούσε για τις πολιτικές εξελίξεις και μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης θα προχωρούσε σε κάποια κίνηση. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ένα: μεταρρυθμίσεις και συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.
Ειδικότερα, αναβάθμισε το αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, σε «Ba1» από «Ba3», με «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης. Εδωσε λοιπόν το σήμα ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν απειλούν – για την ώρα – να την εκτροχιάσουν δημοσιονομικά. Την περασμένη Παρασκευή ο DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ (low), επαναφέροντας την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια. «Η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα υποστηρίξουν τη συνεχή βελτίωση των πιστωτικών δεικτών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς», ανέφερε η Moody’s, απαντώντας επί της ουσίας στις αρχικές ανησυχίες.
Οπως τονίζει ο οίκος, η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας την ολοκλήρωση δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία της Moody’s για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας. Από την άλλη, η Moody’s επισημαίνει πως «εξισορροπούν τις θετικές τάσεις με τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι εκτιμά επί του παρόντος η Moody’s, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου ποσοστού επενδύσεων, ενός σημαντικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του ακόμα υψηλού δημόσιου χρέους και των πρόσθετων οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή».
Η επόμενη
Η Ελλάδα περιμένει το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου. Εκεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που ανέκυψαν. Η επόμενη αξιολόγηση είναι από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ομως εάν δεν «στρωθεί» το έδαφος από τον S&P, οι προσδοκίες θα είναι χαμηλότερες για τη χειμερινή αξιολόγηση.