Οι μετοχές με προοπτικές «ανάπτυξης» που κυριαρχούν στον τεχνολογικό κλάδο εξακολουθούν να μην είναι φθηνές παρά τις απότομες πτώσεις που καταγράφουν στο ταμπλό τους τελευταίους έξι μήνες, προειδοποιούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JPMorgan σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα η ομάδα μετοχών που αποκαλούνται «FAANG» είδαν σημαντική πτώση εφέτος, με το Facebook να υποχωρεί κατά 38%, την Apple να πέφτει κατά 5,7%, την Amazon να σημειώνει πτώση 8,5% και το Netflix και την Google να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 35% και 10% αντίστοιχα.

Τα υψηλά Σεπτεμβρίου

Οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι κατά μέσο όρο οι εταιρείες τεχνολογίας που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει κέρδη έχουν χάσει το 30% της αξίας τους από το pick του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ οι εταιρείες «fintech» που επικεντρώνονται σε τραπεζικές εφαρμογές και εργαλεία έχουν χάσει περίπου 40%.

«Αν και οι μετοχές που υπόσχονται ανάπτυξη υποχώρησαν το τελευταίο διάστημα, εξακολουθούν να μην θεωρούνται εντελώς φθηνές», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan σε ενημέρωσή τους προς τους πελάτες, προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες και οι μετοχές που συνδέονται με εμπορεύματα έχουν κάνει ράλι εφέτος χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων και οι τιμές τους εξακολουθούν να είναι “μακριά από το να είναι ακριβές”».

Η πιθανότητα είναι ότι τα κέρδη των λεγόμενων μετοχών «growth» δηλαδή με προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να μην είναι πλέον εξαιρετικά, αν και ο βασικός μοχλός παραμένει το κόστος δανεισμού στην αγορά ομολόγων, το οποίο έχει εκτοξευθεί εφέτος καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν θέσει τις βάσεις για αυξήσεις επιτοκίων. Τα περασμένα χρόνια όπου τα επιτόκια βρέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τροφοδότησαν το ράλι των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας, αλλά με τα επιτόκια τώρα να αυξάνονται ξανά, η ελκυστικότητα των μετοχών του εν λόγω κλάδου γίνεται πιο μικρή για τους επενδυτές, ειδικά αν οι προοπτικές ανάπτυξής τους υποχωρούν. «Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε η JPMorgan αναφερόμενη στο κόστος της αγοράς ομολόγων.