Τον «λογαριασμό» μιας πιθανής αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές, επιχειρεί η JP Morgan, μετά και την απόφασης του FTSE Russell να εντάξει την ελληνική αγορά στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, επί του παρόντος, 33 εταιρείες από την Ελλάδα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Emerging Market All Cap (29 στην κατηγορία Standard, 4 στην κατηγορία Small).

Εάν η Ελλάδα προαχθεί σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, τότε η ομάδα της JPMorgan αναμένει ότι 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη FTSE Developed Market (εννέα στο Standard, 20 στο Small).

JP Morgan: Τα σενάρια για το ΧΑ

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα υπάρξουν εκροές 1,83 δισ. λόγω εξόδου από τους δείκτες FTSE EM και εισροές 1,75 δισ. από τους δείκτες FTSE DM. Επομένως, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, δηλαδή εκροή ~75 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, καταλήγει η JP Morgan. 

Η ειδικά αναφορά για τη ΔΕΗ

Η JP Morgan κάνει ειδική αναφορά για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία θα μπορούσε να δει ~2,3 εκατ. δολάρια πιθανών εισροών, σε περίπτωση αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις θετικές τάσεις ανάπτυξης της χώρας και επίσης να προσφέρει έκθεση σε εξελισσόμενες τάσεις ενεργειακής μετάβασης/απαλλαγής άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού ανάπτυξης με 9 δισ. κεφαλαίου για την περίοδο 2024-26,

Όπως υπενθυμίζει η JP Morgan, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού ανάπτυξης με 9 δισ. κεφαλαίου για την περίοδο 2024-26, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη αύξησης της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα με συνδυασμό συνεχών επενδύσεων σε Δίκτυα και υλοποίησης διαφόρων πρωτοβουλιών.

Η τιμή στόχος που δίνει η JP Morgan είναι στα 15 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: