Οι σημαντικότεροι «παίκτες» της Wall Street, από την JPMorgan Chase & Co. έως τη Citigroup., προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα χρηματιστηριακό σοκ αυτή την εβδομάδα μετά τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, που θα γίνουν γνωστά αύριο Tετάρτη, με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης στοιχηματίζει ότι ο δείκτης S&P 500 θα κινηθεί κατά 1,3% έως 1,4% ανοδικά ή πτωτικά έως την Παρασκευή. Αυτό θα συνέβαινε στον απόηχο της έκθεσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη και της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια το ίδιο απόγευμα.

«Με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τη Fed την ίδια ημέρα υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα του πληθωρισμού να ανατραπεί από τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ», έγραψε ο Αντριου Τάιλερ, επικεφαλής του τμήματος US market Intelligence στο γραφείο συναλλαγών της JPMorgan Chase.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια κίνηση στο χρηματιστήριο την ημέρα της Fed, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Κάιζερ, επικεφαλής της στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών της Citigroup στις ΗΠΑ.

Εάν ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή  ξεπεράσει σε επίπεδο μήνα το 0,4%, αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει ένα sell – off σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με τον S&P 500 να υποχωρεί μεταξύ 1,5% και 2,5%, σύμφωνα με τον Τάιλερ. Αλλά βλέπει μόλις 5% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρείται καλύτερος υποκείμενος δείκτης από τον γενικό πληθωρισμό,  κάνει λόγο για αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εάν ο γενικός ΔΤΚ κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 0,35% από τον προηγούμενο μήνα – το πιο πιθανό σενάριο για το γραφείο συναλλαγών της JPMorgan – το αποτέλεσμα για τον S&P 500 θα κυμαίνεται μεταξύ απωλειών 0,75% και κερδών 0,75%, ανάλογα με τον αποπληθωρισμό, μαζί με τις αυξήσεις στις τιμές των οχημάτων και των ιατρικών ειδών, έγραψε ο Τάιλερ.

Εάν ο μηνιαίος ΔΤΚ διαμορφωθεί μεταξύ 0,20% και 0,25%, θα υπάρξει πιθανότατα αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Tάιλερ Ορισμένοι traders θα στοιχημάτιζαν ακόμη και στον Ιούλιο για «έκπληξη, ασφάλεια» μετά την περικοπή του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, εξήγησε.
Οτιδήποτε κάτω από το 0,2% θα θεωρηθεί σημαντικά θετικό για τις μετοχές, πυροδοτώντας ένα ράλι μεταξύ 1,75% και 2,50% στον S&P 500, πρόσθεσε

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX, διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων, στις 13 μονάδες κι έτσι απέχει πολύ από το επίπεδο των 20 που αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες.

Σημειωτέον, η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε τον Μάιο, γεγονός που ώθησε τους διαπραγματευτές να μεταθέσουν τον αναμενόμενο χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη