Το σίκουελ του «Joker» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έλαβε ανάμεικτες κριτικές.

Το Joker: Folie à Deux, το σίκουελ του Τζόκερ (2019) του Τοντ Φίλιπς έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν λίγες ημέρες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και απέσπασε ένα παρατεταμένο standing ovation από το ενθουσιασμένο κοινό. Αν και οι θεατές φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν από το τελικό αποτέλεσμα, οι κριτικοί εξέφρασαν διάφορες απόψεις, χαρακτηρίζοντάς το από τη μια «ζοφερό και τολμηρό», και από την άλλη «καταθλιπτικά βαρετό».

Αρχικά, ο Geoffrey Macnab το περιέγραψε στην Independent ως «εξίσου ζοφερό και τολμηρό με το πρωτότυπο». Ο Macnab έδωσε στην ταινία τέσσερα αστέρια, λέγοντας ότι πρωταγωνιστούν «ένας συγκλονιστικός, αδυνατισμένος Joaquin Phoenix και μια ελκυστικά σκληρή Lady Gaga».

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ταινία ξεκινά με «κάποια κινούμενα σχέδια αλά Looney Tunes … αργότερα γίνεται μια ταινία φυλακής σε στυλ Σόουσανκ, στη συνέχεια ένα φανταστικό μιούζικαλ και στο τέλος ένα δικαστικό δράμα». Πρόσθεσε ότι ενώ «τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας δεν είναι πάντα ξεκάθαρα», η ταινία είναι «εξίσου συγκλονιστική με την πρώτη, αναπαράγοντας την ιδέα των σύγχρονων αμερικανικών πόλεων ως τρομακτικές πυριτιδαποθήκες που βρίσκονται διαρκώς στο κατώφλι της έκρηξης».

«Απογοητευτική και καταθλιπτικά βαρετή»

Από την άλλη ο David Rooney του Hollywood Reporter χαρακτήρισε την ταινία «απογοητευτική», λέγοντας ότι «αποκτά λίγο ενδιαφέρον μόνο όταν ο Joaquin Phoenix και η Lady Gaga τραγουδούν, χορεύουν και φλερτάρουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Peter Bradshaw του Guardian. Ο γνωστός κριτικός είπε ότι η ταινία «ξεφεύγει από τον σκοπό της» και την χαρακτήρισε «κλειστοφοβική και επαναλαμβανόμενη». Ωστόσο, ο Βρετανός θεωρεί ότι είναι καλύτερη από την πρώτη ταινία και αναφέρει: «Αν και είναι το ίδιο έντονη, επίπονη και συχνά εντελώς κουραστική όπως η πρώτη ταινία, υπάρχει μια βελτίωση. Πρόκειται για ένα είδος μιούζικαλ, με τον Φοίνιξ και άλλους ηθοποιούς να τραγουδούν σε φανταστικά σκηνικά, λίγο σαν το «Pennies from Heaven» του Ντένις Πότερ. Αυτό του δίνει μια ξεχωριστή νότα που δεν είχε η πρώτη ταινία».

Και ο David Ehrlich έγραψε στο IndieWire ότι «η μουσική συνέχεια του Phillips είναι κακή», προσθέτοντας ότι ήταν «βαρετή», ενώ σχολίασε καυστικά ότι «μια τέτοια εγκληματική σπατάλη της Lady Gaga, θα έπρεπε να κριθεί… στα δικαστήρια».

Στο Screen Daily, ο Tim Grierson πρόσθεσε ότι οι δύο πρωταγωνιστές «αποτυγχάνουν να σπινθηροβολήσουν» και η ταινία «στερείται της διορατικότητας που έκανε την αρχική ταινία τόσο συναρπαστική».

Αν και ο William Bibbiani του The Wrap χαρακτήρισε την ταινία «εντυπωσιακά περίεργη», η Jo-Ann Titmarsh της The Evening Standard είπε ότι είναι «καταθλιπτικά βαρετή».

Αποθεωτικές ήταν οι κριτικές στο Deadline. Ο Pete Hammond δήλωσε ότι το σίκουελ είναι μια «τολμηρή και σπαρταριστή συνέχεια» του Joker και εξήρε τις «αξίες παραγωγής σε όλους τους τομείς» ως «εξαιρετικές», συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της συνθέτριας Hildur Gudnadottir, η οποία κέρδισε Όσκαρ για τη μουσική της πρώτης ταινίας. «Τραγούδι, χορός, κωμωδία, σκοτάδι, κινούμενα σχέδια, δράμα, βία και πολλά άλλα, καθιστούν την ταινία ένα μιούζικαλ – που δεν μοιάζει με κανένα άλλο», πρόσθεσε.

Ο κριτικός του Variety, Owen Gleiberman, τόνισε ότι η ταινία ήταν ένα «δυνατό μιούζικαλ – αλλά δεν αφήνει τον Τζόκερ να είναι αρκετά Τζόκερ». «Η ιδέα είναι τολμηρή, αλλά η εκτέλεση όχι και τόσο καλή σε μια ταινία που κάνει ένα βήμα πίσω από τον επικίνδυνο χαρακτήρα του Τζόκερ», εξήγησε. Κάτι παρόμοιο σημείωσε και ένας άλλος ανώνυμος κριτικός: «Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι το μισό Joker: Folie à Deux διαδραματίζεται στο Άσυλο Άρκαμ του Γκόθαμ, όπου ο αδυνατισμένος Φλεκ περνάει άψυχα τον εγκλεισμό του, και το άλλο μισό διαδραματίζεται στην κεντρική δικαστική αίθουσα της πόλης. Την υπόλοιπη Γκόθαμ δεν βλέπουμε σχεδόν καθόλου» έγραψε σε σχόλιο στο Variety.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κριτικοί ήταν το διχασμένοι για την πρώτη ταινία του Τζόκερ, η οποία κυκλοφόρησε το 2019 και χάρισε στον Φοίνιξ ένα Όσκαρ. Κέρδισε επίσης το κορυφαίο βραβείο Χρυσού Λέοντα στη Βενετία και ήταν η πρώτη ταινία με κατηγορία R που έκανε 1 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office.

Η πρεμιέρα της ταινίας από την Warner Bros αναμένεται στις 4 Οκτωβρίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Tanweer.

 

Διαβάστε ακόμη: