Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Jefferies επιμένει στη σύσταση αγοράς (buy) για τις ελληνικές τράπεζες, με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εθνική Τράπεζα 11 ευρώ ανά μετοχή,
  • Τράπεζα Πειραιώς 5,60 ευρώ,
  • Alpha Βank 2,60 ευρώ,
  • Eurobank τα 2,85 ευρώ.

«Ο Αύγουστος ήταν μια ήπια περίοδος στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τα ποσά υπό διαχείριση να αυξάνονται κατά 1%Εθνική Τράπεζα σημείωσε την καλύτερη επίδοση με +4% σε ετήσια βάση. Τα τριμηνιαία ποσά υπό διαχείριση έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5%, με την Εθνική Τράπεζα να ξεπερνά τις  επιδόσεις των άλλων τριών τραπεζών με αύξηση 11%. Ο οδηγός της αύξησης των κεφαλαίων υπό διαχείριση το τελευταίο έτος ήταν η αύξηση του πελατολογίου για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Οι καθαρές ροές σε ετήσια βάση ύψους 3,2 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τις καθαρές ροές του 2023 που ήταν 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο φέτος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% αύξηση σε ετήσια βάση στις επενδυτικές αμοιβές για τις τράπεζες», υπογραμμίζει ο επενδυτικός οίκος.

Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση με την Εθνική Τράπεζα να είναι η τέταρτη σε μερίδιο αλλά να συνεχίζει να ο αυξάνει, με 26% για την πρώτη και 12%% για την έτερη. Η Εθνική, ωστόσο, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς τον Αύγουστο (+0,41%) και σε ετήσια βάση (+1,8%). Οι τράπεζες είδαν το συνολικό μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται στο 82% τον Αύγουστο από 79% τον Δεκέμβριο πέρυσι.

«Οι καθαρές πωλήσεις ήταν ασθενέστερες τον Αύγουστο του 2024 σε 200 εκατ. ευρώ έναντι 255 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση στο 2% τον Αύγουστο, με την Εθνική να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις με 4%. Οι επενδυτικές αμοιβές αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση και να συνεισφέρουν το 20% περίπου των συνολικών εσόδων για τις τράπεζες. Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές ήταν κατά 15% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το πρώτο φετινό εξάμηνο», εξηγεί η Jefferies.

Η Τράπεζα Πειραιώς είδε τα κεφάλαια που έχει υπό διαχείριση να αυξάνονται σε 10,4 δισ. ευρώ (+27% σε ετήσια βάση) και ήδη ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο της. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 51% στο δωδεκάμηνο και έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς με +1% και μερίδιο αγοράς 23%, που την καθιστά δεύτερη μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Η Εθνική συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική της για διασταυρούμενες πωλήσεις επενδύσεων και προϊόντων bancassurance με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 33% των προμηθειών λιανικών επενδύσεων το α’ εξάμηνο και έχει πετύχει σχεδόν τον διπλασιασμό στα κεφάλαια υπό διαχείριση το τελευταίο έτος. Τέλος, η Eurobank είδε τα συνολικά κεφάλαια να ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ ή αύξηση 32% σε ετήσια βάση έναντι στόχου για 6,5 δισ. ευρώ.

Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατά μέσο όρο έχουν 0,55% απόδοση ως ποσοστό του συνόλου ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς πετυχαίνει την υψηλότερη απόδοση με 0,74% και η Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη με 0,50% για το 2023. Η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τις αντίστοιχες τράπεζες στην ΕΕ, με κεφάλαια υπό διαχείριση ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 10% περίπου έναντι 35% περίπου του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε σχέση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι περίπου στο 10% έναντι 46% του μέσου όρου της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: