Έναν ξεχωριστό καλεσμένο θα δούμε στον σημερινό τελικό του MasterChef και δεν είναι άλλος από τον σεφ και restaurateur Jason Atherton (Τζέισον Άθερτον).

Ο 49χρονος σεφ δεν είναι σε καμία περίπτωση κάποιος τυχαίος στον «κόσμο της γεύσης», κάτι που μαρτυρά τόσο η πορεία του «πριν και μετά» τις κουζίνες.

Jason Atherton: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Jason Atherton γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1971 στο Worksop του Nottinghamshire, στην κεντρική Αγγλία και μεγάλωσε στο Σέφιλντ.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα αφού ζούσε σε ένα τροχόσπιτο, με την (υπάλληλο ξενοδοχείου) μητέρα του να τον πιέζει να βρει δουλειά από πολύ μικρός, ώστε να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από τα 10 του παρακολουθούσε στο σχολείο το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, κάτι που τον βοήθησε να καταλήξει σε αυτό που ήθελε να κάνει, δηλαδή, να εξελιχθεί σε σεφ.

Ο Jason Atherton, ο οποίος σήμερα είναι καλεσμένος στον τελικό του ελληνικού MasterChef, στα 16 του χρόνια, αποφάσισε να παρατήσει την μέχρι τότε ζωή του και να φύγει για το Λονδίνο, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του.

Jason Atherton: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Η εκπαίδευσή του ξεκίνησε στο «Army Catering Corps», επιχείρηση που προμήθευε με φαγητό τον βρετανικό στρατό, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια κάποια από τα πιο φημισμένα λονδρέζικα εστιατόρια. Η θητεία του περιελάμβανε περάσματα δίπλα σε θρύλους της γαστρονομίας όπως οι Pierre Koffmann, Nico Ladenis και Marco Pierre White.

Το ταλέντο του, η πολύ σκληρή δουλειά, η επιμονή στην λεπτομέρεια αλλά και μερικές πολύ φρέσκες ιδέες, έκαναν τον Jason Atherton να ξεχωρίσει εξαρχής, για να βρεθεί, το 2001, στο Gordon Ramsay Group, ως executive chef στο Verre του Ντουμπάι. Το 2005 επέστρεψε στο Λονδίνο για το άνοιγμα του περίφημου Maze και στη συνέχεια ακολούθησαν τα «παραρτήματά»’ του.

Χρειάστηκαν μόνο τρία χρόνια για να καταλάβει πού τον οδηγούσε η πορεία του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jason Atherton (@_jasonatherton)

Η «αυτοκρατορία» του

Το 2010, ο Jason Atherton αποφάσισε να φύγει από τον όμιλο του Gordon Ramsay για να χτίσει κάτι δικό του.

Αυτή η «κίνηση» ήταν μόλις η αρχή μίας αυτοκρατορίας -της εταιρείας του, «The Social Company»- που σήμερα καταφέρνει να έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 60 εκατ. στερλίνες ετησίως.

Το πρώτο του εστιατόριο άνοιξε τον Μάιο του 2010 στην Σανγκάη της Κίνας και ήταν το «Table No. 1», για να ακολουθήσει σχεδόν ένα έτος αργότερα το «Pollen Street Social» στο Mayfair, που χρειάστηκε μόλις μερικούς μήνες από το άνοιγμά του ώστε να κερδίσει ένα αστέρι Michelin.

Jason Atherton: Ποιος είναι ο καλεσμένος στον τελικό του MasterChef

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ακολούθησαν και τα υπόλοιπα εστιατόριά του σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Σεντ Μόριτζ και νοτιοανατολική Ασία (King’s Social House, Hiya, City Social, The Clocktower, Marina Social, Berners Tavern μεταξύ άλλων).

Το τελευταίο του αφορά την Μύκονο και το Mykonos Social, στο ξενοδοχείο Santa Marina, που έκανε μόλις πριν λίγο καιρό το «ντεμπούτο» του στο νησί.

Ο Jason Atherton, παρά την τεράστια αποδοχή και επιτυχία, παραμένει προσγειωμένος και ταπεινός, δηλώνοντας πως πάνω από όλα είναι πρωτίστως σεφ και μετά επιχειρηματίας.

Εκτός από αυτά, έχει γράψει 4 βιβλία (Maze: The Cookbook, Gourmet Food for a Fiver, Social Suppers και Social Sweets) και έχει εμφανιστεί σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές, τόσο στη βρετανική όσο και στην αμερικανική και αυστραλιανή τηλεόραση.