Η καινοτομία είναι σημαντική για την επανάσταση στην κοινωνία και την οικονομία , ανέφερε στο Συνέδριο Υγείας του ygeiamou.gr η Πρόεδρος της PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) και Managing Director της MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας κυρία Agata Jakoncic. Η καινοτομία για την οποία ωστόσο «πρέπει να σπάσουμε αυγά», θα συνεχιστεί και μετά την εποχή COVID-19 τόνισε με έμφαση η κ. Jakoncic και έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του AIDS, όπου πριν 30 χρόνια η ασθένεια αυτή ήταν σαν καταδίκη για τον πάσχοντα, ενώ σήμερα είναι απλά μια χρόνια νόσος.

Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Ακριβώς έτσι και σήμερα, όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, οι φαρμακευτικές εταιρείες ξεκίνησαν να φτιάχνουν εμβόλια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν, τόνισε εμφατικά η κυρία Jakoncic.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προώθηση της δημόσιας υγείας, παραδεχόμενη, βέβαια, πως η αντοχή των συστημάτων σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα δοκιμάστηκε εκτενώς τον τελευταίο χρόνο. «Χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν τρόπους να επενδύσουν στην καινοτομία ώστε να μειώσουν τα κόστη και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους», ανέφερε.

Μείωση της θνησιμότητας του Καρκίνου

Επιπλέον, η κ. Jankocic έδωσε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, όπως η μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου κατά 10% τα τελευταία χρόνια, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Οι ασθενείς σήμερα ζουν περισσότερο και καλύτερα, λόγω της καινοτομίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι η καινοτομία στον τομέα αυτό είναι κάτι δύσκολο, αν αναλογιστούμε ότι χρειάζονται 10-15 χρόνια για να δημιουργηθούν τα νέα φάρμακα και μετά από 10 χρόνια ερευνών τελικά μόνο ένα στα 10 φάρμακα καταλήγει να φτάσει στην αγορά, με κόστος κάποια δις. ευρώ.
Από φαρμακευτικής άποψης, οι διαδικασίες είναι μακροχρόνιες αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της προόδου που έχει συντελεστεί, ο ιατρικός εξοπλισμός είναι τόσο εξελιγμένος που έχει ενισχύσει το επίπεδο διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας, βοηθώντας τους γιατρούς να πάρουν πιο επικαιροποιημένες αποφάσεις και να κάνουν πιο ακριβείς ιατρικές πράξεις και διαγνώσεις. «Η ιατρική καινοτομία, όμως, αφορά όλους» πρόσθεσε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι Μια μικρή κάψουλα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την ακρίβεια στην επιλογή του φαρμάκου για κάθε ασθενή.

Τέλος, η κυρία Jakoncic αναφέρθηκε στο νέο οικοσύστημα της υγείας κάνοντας μια παρουσίαση των συστημάτων υγείας του μέλλοντος, αναδεικνύοντας ένα ασθενο-κεντρικό σύστημα υγείας με υποστήριξη του κόστους, στρωματοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης, σύνδεση των καταναλωτών με παραδοσιακές υπηρεσίες φροντίδας, παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και ενσωμάτωση οικιακών, κοντινών στο σπίτι και απομακρυσμένων υπηρεσιών φροντίδας υγεία