Οι πρώτες προβολές επί πραγματικών ψήφων των δημοτικών εκλογών που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των exit poll.

Στη Ρώμη, ο κεντροαριστερός υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εξασφαλίζει, βάσει προβολών, το 59% των ψήφων. Ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Ενρίκο Μικέτι δεν ξεπερνά το 41%.

Βασικής σημασίας για τον Γκουαλτιέρι αποδείχθηκε και η υποστήριξη από μέρους του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και του κεντρώου υποψήφιου Κάρλο Καλέντα, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 19,8%.

«Θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και για να αυξήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Ζητώ από τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της Ρώμης να υπογράψουμε ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη», δήλωσε πριν λίγο ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Κερδισμένη η Κεντροαριστερά

Στο Τορίνο, οι πρώτες προβολές επιβεβαιώνουν τη νίκη του κεντροαριστερού Στέφανο Λο Ρούσο, επί τους συντηρητικού υποψηφίου, Πάολο Νταμιλάνο, με σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Σε ό,τι αφορά την Τεργέστη, ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, σύμφωνα με τις προβολές της Rai βρίσκεται στο 51,2%, ενώ ο κεντροαριστερός Φραντσέσκο Ρούσο, ακολουθεί με το 48,8%.

Αν επιβεβαιωθούν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κεντροαριστερά θα κερδίσει σε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις -πρωτεύουσες περιφερειών- στις οποίες χθες και σήμερα διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δεκαπέντε ημέρες, στον πρώτο γύρο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με τη συνεργασία των Πέντε Αστέρων είχε κερδίσει στην Μπολόνια και στη Νάπολη, ενώ στο Μιλάνο είχε επανεκλεγεί ο επίσης κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος Μπέπε Σάλα