Χιλιάδες ιταλικές παραλιακές επιχειρήσεις έκλεισαν τις ομπρέλες τους την Παρασκευή σε μια “απεργία” κατά των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στο άνοιγμα του τομέα στον ανταγωνισμό.
Οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, ή οι επιχειρήσεις που έχουν άδεια ενοικίασης ξαπλώστρων και ομπρελών, περνούν συνήθως από οικογένεια σε οικογένεια από γενιά σε γενιά σε όλη τη χώρα.
Όμως, σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλει η ΕΕ, οι άδειες τους θα προκηρυχθούν σε δημόσιο διαγωνισμό το επόμενο έτος.
Οι φορείς εκμετάλλευσης των κλαμπ παραλίας επισημαίνουν ότι έχουν επενδύσει στις επιχειρήσεις τους και προειδοποιούν για 300.000 θέσεις εργασίας που διακυβεύονται.
Όμως, μια οδηγία της ΕΕ για τον ανταγωνισμό το 2006 ανέφερε ότι οι παραχωρήσεις θα πρέπει να χορηγούνται μέσω διαγωνισμού.
Οι διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τους κανόνες, επειδή φοβήθηκαν το ισχυρό λόμπι των παραλιακών κλαμπ. Αλλά μετά από νομικές διαδικασίες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη Ρώμη να διακινδυνεύει μια νέα έρευνα της ΕΕ για το θέμα, οι δημοπρασίες ορίστηκαν τελικά για το 2025.
Ο υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας Raffaelle Fitto δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν “συνεχιζόμενες” και “πολύπλοκες” συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Matteo Salvini, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τους φορείς εκμετάλλευσης των παραλιακών κλαμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για “το δικαίωμα πρώτης άρνησης και την αποζημίωση”.
“Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα μας δώσει το ΟΚ, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα”, δήλωσε σε πολιτική εκδήλωση στην παραθαλάσσια πόλη Marina di Pietrasanta της Τοσκάνης.
Ο Maurizio Rustignoli από την επιχειρηματική ένωση των κλαμπ παραλίας FIBA δήλωσε ότι το 80% των κλαμπ παραλίας τήρησε τη λεγόμενη ευγενική απεργία, κλείνοντας τις ομπρέλες την Παρασκευή από τις 7:30 π.μ. έως τις 9:30 π.μ. Οι επιχειρηματίες έχουν απειλήσει με ολοήμερες απεργίες εάν η κυβέρνηση δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση.
Αλλά δεν συμπαθούν όλοι τις παραλιακές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente, καταλαμβάνουν το 90% της ακτής σε ορισμένες παραλιακές πόλεις.
Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από δυσανάλογα χαμηλά ενοίκια, πληρώνοντας συνολικά περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ για τις παραχωρήσεις – ενώ εισπράττουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι λουόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την απεργία ως ευκαιρία για να διεκδικήσουν τις παραλίες. Ο Angelo Bonelli, ηγέτης της Συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς, κάλεσε τους Ιταλούς να “εισβάλουν ειρηνικά στις παραλίες με τις ομπρέλες και τις πετσέτες σας, γιατί τώρα είναι η ώρα να πούμε: Αρκετά με τις ιδιωτικές παραλίες”.
Διαβάστε ακόμη:
-
Κιμ Καρντάσιαν: Τα καλοκαιρινά της στιγμιότυπα – Ποζάρει με τη φίλη της σε πολυτελές σκάφος
-
Τσεχία: Κυνηγοί παιδόφιλων τους βρίσκουν στο διαδίκτυο, δίνουν ραντεβού και τους ξυλοκοπούν
-
Βραζιλία: Ενδείξεις ότι η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς προήλθε από πάγο στα φτερά
-
Νησιά Κέιμαν: Πώς έγιναν φορολογικός παράδεισος, πώς ανοίγει κανείς λογαριασμό