Η ιταλική αστυνομία διεξάγει έρευνες στα γραφεία της τηλεοπτικής εκπομπής της RAI «Report» στο κτίριο της ιταλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και στο σπίτι ενός από τους δημοσιογράφους της σχετικά με υλικό που προβλήθηκε χθες, Δευτέρα, για τη βομβιστική επίθεση της Μαφίας το 1992, κατά την οποία σκοτώθηκε ο εισαγγελέας Τζοβάνι Φαλκόνε, δήλωσε σήμερα ο παρουσιαστής της εκπομπής Ζιγκφρίντο Ρανούτσι.

Χθες, Δευτέρα, ήταν η 30ή επέτειος της βομβιστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή του Φαλκόνε, ο οποίος διεξήγε έρευνες κατά της σικελικής Μαφίας, της συζύγου του και τριών σωματοφυλάκων του κοντά στο Καπάτσι της Σικελίας.

Ο ρόλος της νεοφασιστικής οργάνωσης Avanguardia Nazionale

Η εν λόγω εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Στέφανο ντέλε Κιάιε, ο επικεφαλής της νεοφασιστικής οργάνωσης Avanguardia Nazionale (AN, Εθνική Εμπροσθοφυλακή), βρισκόταν στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης.

Ο Ρανούτσι έκανε γνωστό μέσω του Facebook πως οι αστυνομικοί της διεύθυνσης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος διεξάγουν τις έρευνες «για να κατάσχουν στοιχεία αναφορικά με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες το βράδυ». «Οι ερευνητές αναζητούν επίσης έγγραφα και δηλώσεις μαρτύρων σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές», προσθέτει.

Εκφράζονται υποψίες ότι πρόσωπα έξω από την Κόζα Νόστρα ήταν επίσης αναμιγμένα στη βομβιστική επίθεση εναντίον του Φαλκόνε.

Ο εισαγγελέας της Καλτανισέτα Σαλβατόρε Ντε Λούκα διευκρίνισε πως η έρευνα που διεξάγεται δεν είναι σε βάρος του δημοσιογράφου, αλλά για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των πηγών.