Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος χώρας καταδικάσθηκε χθες (09/03) από στρατοδικείο της Ρώμης σε 30 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο 58άχρονος Βάλτερ Μπιότ, Πλοίαρχος φρεγάτας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, από την επαρχία της Ρώμης, Πομέτσια, κρίθηκε ένοχος από στρατοδικείο με την κατηγορία ότι πουλούσε απόρρητα έγγραφα σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη. Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικές περιστάσεις στην υπόθεση.

Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς στη Ρώμη ζήτησαν να επιβληθεί στον Μπιότ –ο οποίος κατηγορείται για πώληση διαβαθμισμένων εγγράφων σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας τον Μάρτιο του 2021– η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο Μπιότ χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο με σκοπό να φωτογραφίσει σειρά εγγράφων, εικόνες και στιγμιότυπα οθόνης σε υπολογιστή. «Ορισμένα από τα δεκαεννέα έγγραφα που φωτογράφισε ο Μπιότ ήταν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και ένα, άκρως απόρρητο», τόνισε ο εισαγγελέας.

«Ο Μπιότ εμπορευόταν απόρρητα έγγραφα και επέδειξε υψηλό βαθμό προδοσίας και ικανότητα στην εγκληματικότητα». Ο εισαγγελέας ισχυρίσθηκε ότι ο Μπιότ ενδέχεται να πούλησε απόρρητα έγγραφα και σε άλλες περιπτώσεις. Η Ιταλία είχε απελάσει δύο αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας το 2021, σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη: