Άγαλμα σε φυσικό μέγεθος ενός Ρωμαίου Αυτοκράτορα με τη μορφή του Ηρακλή, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής αποχετεύσεων κοντά στην Αππία Οδό, τον πρώτο μεγάλο δημόσιο δρόμο της Αρχαίας Ρώμης.

Αυτοκράτορας Δέκιος.

Η ανακάλυψη έγινε, καθώς μία μπουλντόζα έσκαβε ανάμεσα σε παλιές σωληνώσεις που έπρεπε να αντικατασταθούν. Αμέσως, επενέβη η αρχαιολόγος που επέβλεπε τις εργασίες. «Αυτό το πρόσωπο εμφανίσθηκε και στη συνέχεια, αναγνωρίσθηκε αμέσως ως ένας χαρακτήρας, ντυμένος σαν τον Ηρακλή», τόνισε η Φραντσέσκα – Ρομάνα Παολίλο, αρχαιολόγος στο πάρκο, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το μαρμάρινο γλυπτό, που δείχνει μ;iα μορφή σαν του Ηρακλή με το δέρμα λιονταριού και το ρόπαλο σήμα – κατατεθέν του ήρωα, ανακαλύφθηκε την 25η Ιανουαρίου στο πάρκο Σκοτ, μέρος της «πράσινης» περιοχής της Αππίας Οδού. Αυτό εμφανίζει ρυτίδες στο μέτωπο που είναι χαρακτηριστικές απεικονίσεις Ρωμαίων Αυτοκρατόρων από τον 3ο αιώνα, εποχή βαθιάς κρίσης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το γλυπτό έχει «καθαρή ομοιότητα» με τον Αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος κυβέρνησε τη Ρώμη από το 249 μ.Χ. έως το 251 μ.Χ., εκτίμησε η Παολίλο, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά σπάνιες» οι ανακαλύψεις απεικονίσεων Ρωμαίων ηγετών με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή. Το άγαλμα, που αποτελείται από πολλά σπασμένα κομμάτια και υπέστη ζημιά κατά την τυχαία ανακάλυψη, αυτήν τη στιγμή καθαρίζεται και αποκαθίσταται. Μόλις επισκευασθεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο.

Ο Δέκιος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας που σκοτώθηκε σε μάχη –πολεμώντας εναντίον των Γότθων στο έδαφος της σημερινής Βουλγαρίας– και ήταν πίσω από τον πρώτο οργανωμένο διωγμό χριστιανών. Όσον αφορά την αρχαία ιστορία της Ρώμης, οι τυχαίες ανακαλύψεις αρχαιολογικών «θησαυρών» δεν είναι ασυνήθιστες όταν σκάβονται δρόμοι ή πάρκα της πόλης.

Τον Ιανουάριο, αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση των υπολειμμάτων του ανοίγματος της Αππίας Οδού, επειδή τα υπόγεια νερά καθιστούσαν αδύνατο για εκείνους, να σκάψουν αρκετά βαθιά.

Διαβάστε ακόμη: