Η Italgas SpA δήλωσε ότι το νέο της σχέδιο στοχεύει σε κέρδη σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, αφού ο διανομέας φυσικού αερίου σφράγισε μια συμφωνία για την αγορά της ανταγωνίστριας 2i Rete Gas.

Η ιταλική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βλέπει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και επιβεβαίωσε τη διανομή μερίσματος 65% με αυξημένο κατώτατο όριο στην ετήσια αύξηση 5%.

Οι μετοχές της Italgas αυξήθηκαν έως και 2,5% στις συναλλαγές στο Μιλάνο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2023, και αργότερα διέγραψαν τα κέρδη.

Στον απόηχο της συμφωνίας 2i Rete Gas, η οποία θα καταστήσει την Italgas τον μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου διανομής της Ευρώπης, η εταιρεία θα επενδύσει 15,6 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στη διανομή, στην ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα του νερού και στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ανέφερε η εταιρεία.

Η Italgas επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής Enaon, αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Η Italgas επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μετοχών της 2i Rete Gas που κατέχουν η F2i SGR SpA και η Finavias. Η συμφωνία αποτιμά την 2i Rete Gas σε επιχειρηματική αξία 5,3 δισ. ευρώ.

Η επένδυση στην Ελλάδα

Η Italgas σχεδιάζει την αξιοποίηση της τεχνολογίας παρακολούθησης και λειτουργίας που εφαρμόζεται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία για τις υποδομές της Enaon EDA στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo, το σχέδιο για την Ελλάδα προβλέπει την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δικτύου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών και συστημάτων για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, η εταιρεία αναπτύσσει ήδη ένα παρόμοιο κέντρο ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της Enaon EDA στην Αθήνα με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και ως εκ τούτου να «καλωσορίσει» την ολοκλήρωση του σχεδίου ψηφιοποίησης του δικτύου. Σημειώνεται ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί βασική προτεραιότητα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Italgas τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, όπου αναπτύσσει ανάλογες δραστηριότητες, γεγονός που αποτυπώνεται στο άνοιγμα νέου κέντρου ελέγχου στην πόλη της Φλωρεντίας.

Το κέντρο αυτό αποτελεί ένα σύμπλεγμα τεχνολογικών καινοτομιών που επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διαχείριση ολόκληρου του δικτύου διανομής της εταιρείας στην Ιταλία (74.000 χλμ.) σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιώντας σημαντικά τόσο την ασφάλεια όσο και την απόδοση του δικτύου. Για το σκοπό αυτό, η Italgas έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό με την ονομασία «DANA», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως και στην ελληνική περίπτωση. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στο δίκτυο επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων για την πραγματοποίηση αναλύσεων ανά πάσα στιγμή σε όλο το δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη: