Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο χρυσός spot σημείωνε άνοδο 0,7% στα 2.085,76 δολάρια ανά ουγγιά. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ράβδος εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό στα 2.111,39 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 1% στα 2.107,60 δολάρια.

“Μετά την ομιλία του (Πάουελ), οι traders είναι πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμα των αμερικανικών επιτοκίων και επομένως ότι η πορεία προς τα εμπρός από εδώ και πέρα είναι πιο πιθανό να είναι καθοδική, παρά ανοδική”, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της KCM Trade Tim Waterer.

“Η ρευστότητα τείνει να επιδεινώνει κάποιες κινήσεις στην αγορά … και επίσης εξακολουθούν να υπάρχουν και εκεί στοιχεία αγοράς ασφαλών καταφυγίων”, δήλωσε ο Waterer.

Πιθανότητα 70% για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ο Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι “οι κίνδυνοι υπο- και υπερ-σφίξης γίνονται πιο ισορροπημένοι”, αλλά η Fed δεν σκέφτεται να μειώσει τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CNBC.

Οι traders τιμολογούν τώρα πιθανότητα 70% για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, όπως έδειξε το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Διαβάστε ακόμη: