Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE ανακοίνωσε ότι λιγότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έμειναν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία το 2020, μια μείωση σχεδόν 76% σε σχέση με το ρεκόρ των 16,4 εκατ. το 2019, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους μειώθηκε κατά 75%, στα 12,3 εκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984. Ο κάποτε ισχυρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες.

Τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 66% πέρυσι, σύμφωνα με την INE, με τον εγχώριο τουρισμό να περιορίζει εν μέρει τις απώλειες. Ενδεικτικά, Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς -μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της Πορτογαλίας- μειώθηκαν κατά 78% συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα. Υπήρξε επίσης τεράστια μείωση στην Κινεζική και την Αμερικανική αγορά, με βουτιά κατά 82% και 87%, αντίστοιχα.

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10.000.000 κατοίκων, είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά το 2021 ήρθε με μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους,ο  οδηγώντας στην επιβολή αυστηρού lockdown τον περασμένο μήνα. Το Σάββατο επήλθε αναστολή πτήσεων από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έως την 1η Μαρτίου. Επιτρέπονται πτήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και τον επαναπατρισμό πολιτών.