Αντάρτες Χούτι της Υεμένης κατέλαβαν εμπορικό πλοίο ανακοίνωσαν οι IDF, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο και ότι δεν περιλαμβάνονται Ισραηλινοί στο πλήρωμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσαν πως ομάδα ανταρτών Χούτι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρόσθεσαν ότι το πλοίο, του οποίου τα στοιχεία δεν γνωστοποίησαν, δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας, και πως δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.

Ανησυχία με την εμπλοκή των Χούτι

Σε κάθε περίπτωση απειλητικές διαστάσεις για την ευρύτερη περιοχή λαμβάνει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και πέραν των μετώπων στο Λίβανο και στη Συρία, εδώ και 20 μέρες άνοιξε πλέον για τα καλά και αυτό στην Υεμένη με εμπλοκή των Χούτι.

Στην αρχή του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς αναλυτές ανέφεραν πως το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με πέντε μέτωπα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Υεμένη, με τους μαχητές Χούτι, προ 20ημέρου να κηρύσσουν ανοιχτά τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Παρόλο που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται περισσότερα από 1.000 μίλια από την έδρα της εξουσίας τους στη Σαναά της Υεμένης οι μαχητές Χούτι της Υεμένης έδωσαν το στίγμα τους σημειώνοντας ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ σε επιθέσεις που αναδεικνύουν τους περιφερειακούς κινδύνους της σύγκρουσης.

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούτι εισήλθε πλέον επίσημα εδώ και 20 μέρες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Αρχές του μήνα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε «εχθρική ιπτάμενη συσκευή» ανοικτά της πόλης Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Χούτι Αμπντελαζίζ μπεν Χαμπτούρ απάντησε σε σχετική ερώτηση του AFP ότι «τα drones αυτά ανήκαν στην Υεμένη».

Το Εϊλάτ είναι η νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, θέρετρο και λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχει δεχθεί και στο παρελθόν πυρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των συγκρούσεων από πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση-απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων μια μέρα μετα το περιστατικό ήταν να αναπτύξουν πυραυλακάτους στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη: