Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την προστασία των αμάχων.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για μια νέα κατάπαυση πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, συνεχίζονται οι επιθέσεις στον θύλακα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν πλήξει περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες, το πρωί της Παρασκευής.

Από την άλλη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι χθες εξαπέλυσαν «ομοβροντία ρουκετών» προς το Ισραήλ. Οι IDF έκαναν λόγο για περισσότερες από 250 ρουκέτες. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες και βίντεο από τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με τις μάχες να συνεχίζονται για τρίτη ημέρα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας φοβούνται πως το σφυροκόπημα από την αεροπορία και το πυροβολικού του Ισραήλ είναι απλά το πρελούδιο μιας χερσαίας επιχείρησης στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Πιέσεις των ΗΠΑ για την προστασία των αμάχων

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ενέτεινε την πίεση προς το Ισραήλ για την προστασία των αμάχων, διά στόματος της αντιπροέδρου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Υπερβολικά πολλοί αθώοι άμαχοι σκοτώνονται στη Γάζα», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις. «Η κλίμακα των δεινών των αμάχων και οι εικόνες από τη Γάζα είναι συγκλονιστικές», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Λόιντ Όστιν τόνισε πως είναι «ηθική ευθύνη» του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους. «Αν τους οδηγήσετε στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάτε μια στρατηγική νίκη με μια στρατηγική ήττα», προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ορίσει τον στόχο του με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν η επιδίωξη είναι η απόλυτη καταστροφή της Χαμάς, τότε αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Όμως, το βράδυ του Σαββάτου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων θα συνεχιστεί με «αυξανόμενη ισχύ». Αυτός, συμπλήρωσε, είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος για την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υποστήριξε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τηρούν το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη: