Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχει ήδη αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Ωστόσο στο Ισραήλ πιστεύουν ότι η μάχη με τις μεταλλάξεις θα είναι μεγάλη και ήδη προετοιμάζονται για τη χορήγηση και τέταρτης δόσης του εμβολίου.

Μάλιστα, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι θα έρχονται νέα κύματα της πανδημίας και οι πολίτες θα χρειάζεται να κάνουν επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κάθε έξι μήνες.

«Οι εμβολιασμοί θα είναι συχνοί»

Ισραήλ: Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer, oι μισοί όσων μολύνθηκαν με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ
Ο επικεφαλής για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ θα χορηγήσει εμβόλια που θα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τις μεταλλάξεις. «Το Ισραήλ αναμένεται να χορηγήσει εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση διαφορετικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022», ήταν τα λόγια του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, ο Σαλμάν Ζάρκα υποστήριξε ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι οι εμβολιασμοί θα είναι συχνοί, «κάθε πέντε έως έξι μήνες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τέταρτη δόση. Αυτή θα είναι η ζωή μας στο εξής, θα βιώνουμε διαδοχικά κύματα του κορωνοϊού», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζάρκα αναφέρεται στο ζήτημα επιπλέον δόσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα με την εμφάνιση των μεταλλάξεων που έχουν κάνει πιο επιθετικό τον ιό.

Ανησυχία: «Μάσκες ξανά» σε κλειστούς χώρους στο Ισραήλ λόγω της μετάλλαξης Δέλτα | ΣΚΑΪ

«Φαίνεται ότι, αν λάβουμε διδάγματα από το τέταρτο κύμα, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων κυμάτων με τις νέες μεταλλάξεις, όπως είναι η νέα μετάλλαξη Μu από τη Νότια Αμερική. Σκεπτόμενοι αυτό και τη μείωση των εμβολίων και των αντισωμάτων, φαίνεται ότι κάθε λίγους μήνες -μία φορά τον χρόνο ή κάθε πέντε με έξι μήνες- θα μπορούσαμε να εμβολιαζόμαστε κατά του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Ρεκόρ κρουσμάτων στο Ισραήλ
Τον τελευταίο καιρό το Ισραήλ καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, αλλά λόγω του υψηλού τείχους ανοσίας από τον μαζικό εμβολιασμό δεν υπάρχουν πολλές βαριές νοσήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «Our World in Data», την περασμένη Τετάρτη στο Ισραήλ καταγράφηκαν 1.892 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπους σε μία ημέρα. Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 0,2% του πληθυσμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα από τα 9,3 εκατομμύρια Ισραηλινών, τα 5,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer