Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση του στενού συμμάχου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Άριε Ντέρι, από το υπουργικό του πόστο· στο παρελθόν, είχε καταδικασθεί για υπόθεση φορολογικής απάτης.

Ο Άριε Ντέρι, ηγέτης της υπερορθόδοξης παράταξης SHAS, είχε διορισθεί Υπουργός Εσωτερικών και Υγείας στην τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο 63άχρονος πολιτικός θα πρέπει να απέχει από τα υπουργικά του καθήκοντα, καθώς τον «βαραίνει» μία ποινή φυλάκισης με αναστολή σχετικά με υπόθεση φορολογικής απάτης, για την οποία είχε καταδικασθεί.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο έσπευσε να προωθήσει, μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τροπολογία που επιτρέπει στον Άριε Ντέρι να γίνει Υπουργός, παρά την πρόσφατη καταδίκη για φορολογική απάτη.

Ο νόμος, όπως ίσχυε προηγουμένως, απαγόρευε σε κάθε πολιτικό που έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση να αναλάβει υπουργικό ρόλο, για επτά χρόνια μετά την καταδίκη του. Ωστόσο, η επταετής απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει μονάχα εάν ο καταδικασθείς έχει όντως περάσει χρόνο στη φυλακή, σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία.

Διαβάστε ακόμη: