Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, υποδηλώνει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα – που θα φτάσουν τους 50 – με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Σε άλλο σημείο, έχει αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του – με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και από τις δύο πλευρές.

Η πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων εξηγεί γιατί συνεδριάζει απόψε και η ευρύτερη ισραηλινή κυβέρνηση – καθώς θα πρέπει να υπογράψει αυτό το σχέδιο.

Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι όλα τα ισραηλινά σώματα ασφαλείας – οι IDF, η Mossad και η Shin Bet, ήταν υπέρ της συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος είπε: «Εντός τεσσάρων ημερών, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, ίσως η Χαμάς απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς. Το πολύ να φτάσουν τα 80 άτομα».

Haaretz: Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν

Σύμφωνα με τη Haaretz, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση προς έγκριση.

Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

Ήδη από το μεσημέρι είχαν κυκλοφορήσει ρεπορτάζ που μιλούσαν για μια συμφωνία που βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά» και η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και τη θέσπιση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις στο Ισραήλ, με συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων υπό το φως των νέων εξελίξεων, ώστε να δοθεί η τελική έγκριση για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Νετανιάχου: Ελπίζω να έχουμε σύντομα καλά νέα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε νωρίτερα με εφέδρους στο νότιο Ισραήλ και είπε ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε σύντομα καλά νέα».

Θα απελευθερωθούν 50 όμηροι της Χαμάς -Για 80 μιλούν ισραηλινά ΜΜΕ

Εξάλλου, το μεσημέρι, το δελτίο ειδήσεων ισραηλινού καναλιού επικαλέστηκε υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Μετέδωσε, επίσης, ότι υπάρχει συμφωνία ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, περί τα 40 παιδιά και οι μητέρες τους, καθώς και άλλες γυναίκες.

Αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση 150 με 300 Παλαιστινίων, γυναίκες και ανήλικοι, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 80 ομήρων, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους και εκεχειρία 4 ημερών.

Τι λέει η Χαμάς για τη συμφωνία

Ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται «κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να αφορά περιορισμένη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο Izzat el Reshiq, ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, είπε στο Al Jazeera ότι οι συνομιλίες έχουν να κάνουν με μια εκεχειρία που θα κρατούσε «αρκετές ημέρες» και θα προέβλεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με κρατούμενους του Ισραήλ.
Μπάιντεν: Είμαστε πολύ κοντά στο να φέρουμε κάποιους ομήρους πίσω, αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «είμαστε πλέον πολύ κοντά, πολύ κοντά – μπορούμε να φέρουμε κάποιους από αυτούς τους ομήρους στο σπίτι πολύ σύντομα, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».

Πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει και όταν έχουμε περισσότερα να πούμε θα τα πούμε, αλλά τα πράγματα φαίνονται καλά αυτή τη στιγμή».

Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων είναι κοντά, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος

Την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην κατάληξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες,

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Reuters, υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (…) Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο – που θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα – μετά από τις αναφορές για μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Διαβάστε ακόμη: