Η βιομηχανία του θεάματος παλεύει με τις ίδιες συζητήσεις για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του Ισραήλ, οι οποίες διεξάγονται σε πανεπιστήμια, γραφεία και μεταξύ φίλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Bob Iger βρέθηκε μαζί με ομάδα στελεχών της βιομηχανίας, ηθοποιών και συγγραφέων που συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Daniel Loeb, διευθύνοντος συμβούλου του hedge fund Third Point, στο Bel-Air για να συζητήσουν για τον αντισημιτισμό.

Άλλοι συμμετέχοντες ήταν ο δημοσιογράφος Μπάρι Βάις, ο οποίος μίλησε στη συγκέντρωση, ο δημιουργός της ταινίας “Euphoria” Σαμ Λέβινσον, ο θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ και ο ηθοποιός Κρις Πάιν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την εκδήλωση. Ο Loeb ήταν επίσης χορηγός ενός συνεδρίου για τον αντισημιτισμό που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα και το οποίο φιλοξένησε το ψυχαγωγικό έντυπο Variety.

Και οι δύο εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με κίνητρο την αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ.

Η διχογνωμία

Η σύγκρουση έσπειρε τη διαίρεση μεταξύ των σεναριογράφων του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι ήταν ενωμένοι επί μήνες απαιτώντας νέες συμβατικές προστασίες από τα στούντιο – και γιορτάζοντας τις σκληρά διεκδικούμενες παραχωρήσεις. Αρκετοί επιφανείς Εβραίοι συγγραφείς εξέφρασαν την οργή και την απογοήτευσή τους για το Writers Guild of America που δεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις επιθέσεις.

Την Παρασκευή, περισσότεροι από 75 συγγραφείς του Χόλιγουντ συναντήθηκαν στο Zoom για να συζητήσουν περαιτέρω την προσέγγιση της συντεχνίας στο θέμα και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να δείξουν την οργή που έχει προκληθεί, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη συνάντηση. Μεταξύ των προτάσεων: πιθανή παρακράτηση των συνδρομών μέχρι η οργάνωση να εξηγήσει το σκεπτικό της για τη μη πραγματοποίηση δήλωσης, δήλωσε ένας συμμετέχων στη συνάντηση.

Τα μέλη που επικρίνουν την WGA είπαν ότι η ένωση στο παρελθόν έχει σχολιάσει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, από τα εγκλήματα μίσους κατά των Ασιατικοαμερικανών μέχρι την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade το 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο και την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ το 2017 σε άτομα από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

«Όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ για να δολοφονήσουν, να βιάσουν και να απαγάγουν Εβραίους… η Συντεχνία παρέμεινε σιωπηλή», έγραψαν δεκάδες επιφανείς προσωπικότητες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Τζέρι Σάινφελντκαι ο Σάσα Μπάρον Κοέν, σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο Medium την περασμένη εβδομάδα. Άλλοι υπογράφοντες ήταν ο συνδημιουργός του “Modern Family” Steven Levitan και η Amy Sherman-Palladino, δημιουργός των “Gilmore Girls” και “The Marvelous Mrs. Maisel”.

Η Meredith Stiehm, πρόεδρος της Writers Guild of America West, έστειλε email σε ορισμένα μέλη το Σάββατο, λέγοντας ότι το συμβούλιο συμμερίζεται την αγωνία τους από τις τελευταίες εβδομάδες και ότι «θα ήθελαν να υπήρχε μια απλή απάντηση εδώ».

«Όπως και τα ίδια τα μέλη, οι απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ποικίλες και διαπιστώσαμε ότι η συναίνεση είναι ανέφικτη. Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε να μη σχολιάσουμε δημοσίως», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο είδε η Wall Street Journal. Εκπρόσωπος της WGA δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

O πόλεμος σημείο κοινωνικής ανάφλεξης

Ο πόλεμος και ο τρόπος με τον οποίο οι εκλεγμένοι ηγέτες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι καλλιτέχνες του θεάματος και το κοινό ανταποκρίνονται σε αυτόν έχουν γίνει κοινωνικά σημεία ανάφλεξης. Οι επιπτώσεις ήταν εκτεταμένες, επηρεάζοντας τα πανεπιστήμια, το ηθικό των εταιρειών, τις ευκαιρίες απασχόλησης, την αλληλεγγύη των συνδικάτων, ακόμη και τις σχέσεις των καλλιτεχνών με τους θαυμαστές τους.

Ο κωμικός Dave Chappelle είπε στο κοινό στην παράστασή του στη Βοστώνη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκόπευε να μιλήσει για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά στη μέση του σετ επέκρινε τα χτυπήματα της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα.

Είπε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ήταν λάθος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποκοπή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών σε αθώους πολίτες. Ο Chappelle ήταν επίσης επικριτικός για την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Κάποια στιγμή, ένα μέλος του κοινού του είπε να το βουλώσει και ο Chappelle απάντησε επικρίνοντας τον άνδρα που προσπάθησε να τον φιμώσει στην ίδια του την παράσταση.

Διαβάστε ακόμη: