Σήμερα (23/11), δημοσιοποιήθηκε το προσύμφωνο καλής θέλησης αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών που έχουν στεγαστικά δάνεια.

Το έγγραφο επηρεάζει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες με στεγαστικά δάνεια, εξ αυτών οι 300.000 είναι ευάλωτοι πολίτες και 700.000 πολίτες μεσαίας εισοδηματικής ικανότητας. Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του Euribor αλλά και της οικονομικής κρίσης που επήλθε λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Το προσύμφωνο, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο ισπανικό ΦΕΚ, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα έπειτα από έναν μήνα, όταν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών –αφορούν ορισμένες λεπτομέρειες– προκειμένου τα μέτρα να υιοθετηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το προσύμφωνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» των επιτοκίων, την επιμήκυνση δανείων έως και επτά χρόνια και την κατάργηση των προμηθειών για ορισμένες υπηρεσίες.

Στην Ισπανία, υπάρχουν 3.7 εκατομμύρια μεταβλητά στεγαστικά δάνεια που, ως εκ τούτου, επηρεάζονται από το Euribor, δείκτης ο οποίος  από –0.477% τον περασμένο Ιανουάριο στο κλείσιμο του Οκτωβρίου, το μέσο επιτόκιο έφθασε το 2.629%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 25.200€:

Αν το νοικοκυριό διαθέτει το 50% του εισοδήματος για την πληρωμή του στεγαστικού δανείου, μπορεί να το μετατρέψει με τόκο 0.1 κάτω από το Euribor κατά τη διάρκεια μίας περιόδου χάριτος πέντε ετών. Δηλαδή, εάν τον Ιανουάριο ήταν στο 2%, θα έπρεπε να πληρώσει τους τόκους που αντιστοιχούν στο 1.9%. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει για πέντε χρόνια. Ένα άλλο «παράθυρο» που ανοίγει εάν πληρούνται αυτές τις προϋποθέσεις, είναι η παράταση της διάρκειας του δανείου για άλλα επτά χρόνια.

Αν ένα νοικοκυριό με εισόδημα κάτω των 25.200€ διαθέτει λιγότερο από το 50% για το στεγαστικό του δάνειο, τότε θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη ρύθμιση, όμως, μόνο για δύο χρόνια.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα δέσμευσης της δόσης για δώδεκα μήνες, δηλαδή έλλειψη κεφαλαίων και τόκων, χαμηλότερο επιτόκιο του αναβαλλόμενου κεφαλαίου και παράταση της διάρκειας του δανείου έως και επτά έτη.

Για τα μεσαία εισοδήματα κάτω των 29.400€ τα οφέλη είναι:

«Πάγωμα» πληρωμής στεγαστικού για έναν χρόνο, χαμηλότεροι τόκοι σε κάθε δόση και παράταση του στεγαστικού δανείου για επιπλέον επτά χρόνια.

Τέλος, από το 2023 καταργούνται οι προμήθειες για πρόωρη εξόφληση στεγαστικού δανείου αλλά και αυτές που προκύπτουν από τη μεταβολή από στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, σε σταθερό για όσους διαθέτουν το 30% του εισοδήματος στην πληρωμή του.

Μέχρι αυτή την ώρα, οι μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες αποδέχονται τη συμφωνία, καθώς δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα αποτελέσματα της κρίσης του 2008. Την περίοδο εκείνη, κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εξώσεις που, οι τράπεζες βρέθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή τους, χωρίς να έχουν την ικανότητα να τα διαχειρισθούν.

Διαβάστε ακόμη: