Σχεδόν 41 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, νέο ρεκόρ, αναμένεται να επισκεφθούν την Ισπανία αυτό το καλοκαίρι, όπου γιγαντώνεται το κίνημα που αντιτίθεται στον υπερτουρισμό, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Τουρισμού.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 13% υψηλότερο από εκείνο του καλοκαιριού του 2023–όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ– αναφέρει το υπουργείο σε δελτίο Τύπου. Τα έσοδα από τον τουρισμό από ξένους επισκέπτες υπολογίζεται να αυξηθούν κατά 22%, στα 59 δισ ευρώ, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Αυτό επιβεβαιώνει «την επιτυχία του ισπανικού τουριστικού μοντέλου», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού Ζόρντι Ερέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας την έντονη αύξηση των τουριστικών δαπανών, «υψηλότερη από αυτή του αριθμού των επισκεπτών».

«Η ελκυστικότητα της Ισπανίας επιβεβαιώνεται μήνα με τον μήνα», συνέχισε.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο μετά τη Γαλλία, η Ισπανία υποδέχτηκε 85,1 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες πέρυσι, κυρίως Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς. Ένα ποσοστό ρεκόρ που, βάσει των κυβερνητικών προβλέψεων, αναμένεται να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος.

Σύμφωνα με την εργοδοτική οργάνωση Exceltur, η οποία δημοσίευσε τις δικές της εκτιμήσεις σήμερα, τα έσοδα του ισπανικού τουριστικού τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,3% σε διάστημα ενός έτους αυτό το καλοκαίρι και κατά 4,6% για ολόκληρο το 2024 σε σύγκριση με το έτος 2023.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, «το ακαθάριστο εγχώριο τουριστικό προϊόν» της Ισπανίας «θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ» φέτος, κάτι που «θα ανέβαζε τη συνεισφορά του τουρισμού στην ισπανική οικονομία στο 13,2 %», αναφέρει η Exceltur.

Αυτές οι προβλέψεις δημοσιοποιούνται καθώς οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, από τις Βαλεαρίδες Νήσους έως τις Καναρίους Νήσους και στη Βαρκελώνη – όπου αρκετές χιλιάδες κάτοικοι διαδήλωσαν ξανά το Σάββατο για να απαιτήσουν “όρια” σε αυτό το φαινόμενο.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την ηχορύπανση, τη ρύπανση, τη συμφόρηση των υποδομών μεταφορών και την άνοδο των τιμών των κατοικιών, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μετατροπής πολλών διαμερισμάτων σε τουριστικά ενοικιαζόμενα.

Αυτή η οργή έχει ωθήσει πολλούς δήμους και περιφέρειες να λάβουν μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το πρόβλημα, όπως και πάλι η Βαρκελώνη, η οποία ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου ότι ήθελε να θέσει τέλος στην ενοικίαση τουριστικών διαμερισμάτων έως το 2029 προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων στη στέγαση.

Διαβάστε ακόμη