Ισχυρά και καλύτερα των εκτιμήσεων της  αγοράς ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mytilineos για το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό growth outlook, σε μια συγκυρία ιδιαίτερων προκλήσεων και χαμηλής ορατότητας.

Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ισχυρές επιδόσεις των τομέων της Μεταλλουργίας και του Power & Gas και αντίστοιχα στο χαμηλό κόστος παραγωγής και την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων της Mytilineos. Αναφέρονται στη διατήρηση της μόχλευσης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Piraeus Sec αναφέρει πως οι πωλήσεις του Ομίλου διπλασιάστηκαν στα 1.041 εκατ. ευρώ, 7% πάνω από τις εκτιμήσεις της, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 61% ετησίως στα 130 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της κατά 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση στα 67 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμησή της για 60 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 914 εκατ. ευρώ έναντι 803 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση επαναλαμβάνει τον ετήσιο στόχο για την επίτευξη διπλασιασμού των καθαρών κερδών σε σχέση με το 2020, ενώ νεο guidance θα δοθεί κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γ.Σ. στις 2 Ιουνίου λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πρόοδο των επενδύσεων σε όλα τα τμήματα.

Θετικό σήμα εκπέμπει και η Axia. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο τομέας της Μεταλλουργία κατέγραψε EBITDA 54,6 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων τιμών. Ο τομέας Power & Gas σημείωσε EBITDA 60,8 εκατ. ευρώ λόγω της υψηλότερης θερμικής παραγωγής εν μέσω επίσης βελτίωσης των περιθωρίων λιανικής.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες EPC, ο τομέας RSD σημείωσε 12 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 10%), ενώ ο SES πρόσθεσε 6,1 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 9,1%) με συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Η Alpha Finance επισημαίνει πως η Mytlineos ανακοίνωσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων πάνω από τις εκτιμήσεις της, με υψηλή λειτουργική απόδοση.

Η Optima επίσης κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα πάνω από το consensus, με γνώμονα τους τομείς Power & Gas και της Μεταλλουργίας.

Παράλληλα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί ή ακόμη και να υπερβεί την ετήσια καθοδήγηση.

Αντίστοιχα θετική είναι η γνωμοδότηση και από τις Euroxx, NBG Sec και Eurobank Equities, με την τελευταία να κάνει λόγο για δυναμικό ξεκίνημα χρονιάς με οδηγό τις αυξημένες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές αλουμινίου.