Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης και της αιματοχυσίας στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,6% στις συναλλαγές νωρίς το απόγευμα. Αντιστρέφοντας την τάση που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, οι κλάδοι διαπραγματεύτηκαν όλοι πολύ υψηλότερα, αλλά υστερούσαν από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,35% καθώς η τιμή αργού υποχώρησε.

Οι ταξιδιωτικές μετοχές ανέβηκαν 2,5% παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς το Ισραήλ. Οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν ράλι 3%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7614.91 μονάδες θετικός κατά 1,64%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 1,59% στις 15368.27μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 1,54% στις 7129.66 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28188.08 μονάδες αυξημένος κατά 1,82%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9321 μονάδες θετικός κατά 1,85%.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, καθώς συνέχισε την απάντησή του σε μια αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου.

Οι Ισραηλινοί υπουργοί διέταξαν «πλήρη πολιορκία» της ήδη αποκλεισμένης και εξαθλιωμένης Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρισμό στους περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους της.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν συγκρατημένα υψηλότερα μετά τα κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τα οποία φαινόταν να προκαλούν υποχώρηση στις προσδοκίες για τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: