search

ΚΟΣΜΟΣ

Ήρθε πίσω στη γη ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης

Μαζί του άλλοι δυο αστροναύτες από την Ιταλία και τη Σουηδία

Στη γη ο πρώτος τούρκος αστροναύτης

Σκάφος της SpaceX μετέφερε πίσω στη Γη τον πρώτο αστροναύτη της Τουρκίας έπειτα από ιδιωτική αποστολή διάρκειας τριών εβδομάδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο  Άλπερ Γκεζεραβτσί, 44 ετών, ταξίδεψε μαζί με άλλους δύο αστροναύτες από την Ιταλία και την Σουηδία, αναφέροντας μάλιστα σε δηλώσεις του πως η αποστολή ξεκίνησε  λίγο μετά την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι τρεις αυτές χώρες πλήρωσαν εισιτήριο τουλάχιστον 55 εκατ. δολαρίων η καθεμία για μια θέση στο σκάφος  το οποίο ήταν μισθωμένο από την Αμερικανική εταιρεία διαστημικού τουρισμού Axiom Space.

Οι τρεις αστροναύτες, όλοι τους πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, συνοδεύονταν από έναν πρώην αστροναύτη της NASA.

Οι τρεις επιβάτες ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 30 πειράματα, πολλά από τα οποία αφορούν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Ο ISS συνήθως φιλοξενεί αστροναύτες των εταίρων που συμμετέχουν στην κατασκευή των διαστημικών υπηρεσιών της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, εδώ και λίγα χρόνια όμως, οι ιδιωτικές αποστολές που οργανώνει η εταιρεία με την άδεια της NASA δίνουν σε περισσότερες χώρες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαστημικές αποστολές

Διαβάστε ακόμη: