Το τέλος των εχθροπραξιών στη Σουέιντα της νότιας Συρίας ανακοίνωσε σήμερα η συριακή κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η πόλη πέρασε ξανά υπό τον έλεγχο των Δρούζων, έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών διακοινοτικών συγκρούσεων με σουνίτες Βεδουίνους, που στοίχισαν τη ζωή σε 940 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η Σουέιντα εκκενώθηκε από μαχητές όλων των φυλών και οι μάχες σταμάτησαν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εσωτερικών, Νουρεντίν αλ Μπάμπα, μέσω Telegram. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι 87.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή λόγω της βίας.

Αναδίπλωση και νέα ανάπτυξη δυνάμεων μετά την ισραηλινή παρέμβαση

Η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα είχε ήδη αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή από την Τρίτη, ωστόσο υποχρεώθηκε σε απόσυρση μετά από βομβαρδισμούς ισραηλινών δυνάμεων στη Δαμασκό, με το Τελ Αβίβ να προειδοποιεί για πιθανή απειλή προς τη μειονότητα των Δρούζων στα σύνορά του.

Ακολούθησε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση. Χθες, η Δαμασκός ανακοίνωσε επίσημα εκεχειρία στην επαρχία Σουέιντα και ξεκίνησε εκ νέου ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας για την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της τάξης.

Διεθνείς αντιδράσεις και ανοιχτές πληγές

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τις συριακές αρχές να λογοδοτήσουν για ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φέρονται να έχουν διαπράξει δικές τους δυνάμεις, και τόνισε την ανάγκη οι κυβερνητικές δυνάμεις να εμποδίσουν την επανεμφάνιση τζιχαντιστικών ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Στο πεδίο, ανταποκριτές του AFP κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές από τις συγκρούσεις, με καμένα σπίτια, οχήματα και λεηλατημένα καταστήματα που πυρπολήθηκαν από ένοπλους. Παρά την αποχώρηση των μαχητών των φυλών, οι επιθέσεις δεν είχαν πλήρως σταματήσει, σύμφωνα με την καταγραφή του Συριακού Παρατηρητηρίου το βράδυ του Σαββάτου.

Προσωρινή ηρεμία, αλλά εύθραυστη ισορροπία

Ο Άχμαντ αλ Σάρα, που ανέλαβε την προεδρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε πως δεσμεύεται για την προστασία όλων των μειονοτήτων και χαιρέτισε τον ρόλο των ΗΠΑ στην υποστήριξη της ειρηνικής επίλυσης.

Ωστόσο, οι νέες διακοινοτικές συγκρούσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις σε ένα κράτος ρημαγμένο από 14 χρόνια πολέμου. Η επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στη Σουέιντα μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη σταθεροποίησης, αλλά η ειρήνη απέχει ακόμη πολύ.

Διαβάστε ακόμη: