«Εκεί που πάμε, δεν χρειαζόμαστε δρόμους», είπε ο Ντοκ Μπράουν στον Μάρτι και απογειώθηκαν μέσα σε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο Delorean στο τέλος της ταινίας «Back to the Future», το 1985. Σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, και παρά τα δώδεκα περίπου πρωτότυπα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930 -ακόμη και ο Henry Ford προφήτεψε ένα μέλλον γεμάτο με ιπτάμενα αυτοκίνητα– οι ουρανοί συνεχίζουν να ανήκουν στα πουλιά και τα αεροπλάνα. Αυτό, όμως, μέχρι τώρα. Το πρώτο λιθαράκι για το μέλλον μόλις μπήκε, καθώς για πρώτη φορά, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο έλαβε νομική έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε Ειδικό Πιστοποιητικό Πτητικής Αξιοπλοΐας στην Alef Aeronautics, μια εταιρεία με έδρα το Σαν Ματέο, της οποίας το ιπτάμενο όχημα Model Α είναι επί του παρόντος διαθέσιμο για προπαραγγελία.

Η Alef αποκάλυψε για πρώτη φορά το concept Model A πέρυσι. Ωστόσο, πολλοί από όσους το είδαν δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ποια θα ήταν η διαφορά του από το Transition της Terrafugia ή το AeroMobil του Stefan Klein (και τα δύο πρωτότυπα της περασμένης δεκαετίας περίπου, τα οποία, πέρα από τις δυνατότητές τους, πασπαλίστηκαν και με αρκετές δόσεις marketing).

Για το Model A, ίσως να έπαιξε μεγάλο ρόλο το timing. Η σημερινή υπεροχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει δώσει σίγουρα ένα πλεονέκτημα στο όχημα. Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι ακριβείς προδιαγραφές, γνωρίζουμε ότι το όχημα είναι 100% ηλεκτρικό, με μια επιλογή υδρογόνου να διατίθεται επίσης προαιρετικά.

Το Model A κατατάσσεται στην κατηγορία των ανακλινόμενων διπλάνων. Δεν διαθέτει πτερύγια, πράγμα που σημαίνει ότι πετάει σε γωνία 90 μοιρών με μια καμπίνα δύο ατόμων που αλλάζει αυτόματα θέση όταν το όχημα βρίσκεται στο δρόμο ή στον αέρα.

Για ορατότητα κατά την πτήση, η καμπίνα προσφέρει δυνατότητα θέασης 180 μοιρών καθώς το Model A μπορεί να πετάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στο έδαφος, ωστόσο, μοιάζει σχεδόν με ένα κανονικό αυτοκίνητο, ικανό να κινείται σε τυπικούς δρόμους, να χωράει εντός των λωρίδων κυκλοφορίας και να υπάγεται στους νομικούς περιορισμούς ταχύτητας.

Προς το παρόν, το Μοντέλο Α θα εξακολουθεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένους τομείς και σκοπούς μέχρι η νόμιμη άδειά του να πετάει του δώσει μια λειτουργική θέση στην καθημερινότητα της μετακίνησης. Ωστόσο, αν θέλετε να γίνετε μέρος της ιστορίας, μεταβείτε στον ιστότοπο της Alef όπου μπορείτε επίσης να προπαραγγείλετε το αυτοκίνητο για 299.999 δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα