“Μέτριο” ανοδικό ριμπάουντ κατέγραψε η Wall Street την Πέμπτη, μετά από συνολικές απώλειες άνω του 6% από την αρχή της εβδομάδας. Παρά και τη σημερινή πτώση της Tesla, οι επενδυτές βρήκαν ευκαιρία να τοποθετηθούν στα χαμηλά, ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στα ομόλογα.

Στελέχη της αγοράς παρακολουθούν με ενδιαφέρον το κατά πόσον θα διαμορφωθεί δυναμική ανάκαμψης στον τεχνολογικό κλάδο ή πρόκειται για παροδική αντιστροφή κατεύθυνσης.

Ήπια ανοδική αντίδραση στη Wall St μετά το -6%

Η χθεσινή 12/5 ισχυρή πτώση ήλθε στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει την νομισματική πολιτική της, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή γνώρισαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2008.

Το ράλι των τιμών έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να μετριάσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας και σταδιακά να αυξήσει τα επιτόκια της ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η ανακοίνωση ότι ο αγωγός Colonial Pipeline στις ΗΠΑ άρχισε και πάλι τη λειτουργία του κατασίγασε την ανησυχία των επενδυτών για τα προβλήματα παροχής βενζίνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, sell-off στα ομόλογα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι αγορές ανά τον κόσμο δείχνουν σημάδια ανησυχίας από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, οι κλάδοι πρώτων υλών, πετρελαίου και αερίου, που πρόσφατα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, σημείωσαν πτώση άνω του 2% καθώς το ισχυρό δολάριο επηρέασε τις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρίας ειδών πολυτελείας Burberry σημειώνει βουτιά 8,8%, ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης 10% στις ετήσιες πωλήσεις λόγω της πανδημίας.
Στα επιχειρηματικά νέα, η βρετανική εταιρεία πολυτελών ειδών ένδυσης Burberry ανακοίνωσε πτώση 10% στις πωλήσεις για το έτος μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, αλλά τόνισε πως η ανάκαμψη από την κρίση επιταχύνθηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ήπια ανοδική αντίδραση στη Wall St μετά το -6%

Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία Rolls-Royce, διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την εμφάνιση θετικών ταμειακών ροών σε κάποιο σημείο στο β΄ μισό του 2021, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί και οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 13/5 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Το ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Μαΐου 2021 στο 1,03%. Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/5/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.