Μια συνδρομητική υπηρεσία της Apple πρόκειται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην αγορά κινητών τηλεφώνων, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες ουσιαστικά να μισθώνουν τη συσκευή τους και, με τον τρόπο αυτό, να αποκτούν ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο.

Οπως συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες αυτού του είδους, το σκεπτικό της Apple είναι απλό και οικείο: όσοι το επιλέξουν, θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Προς το παρόν, μόνον οι μεγάλοι θιασώτες της Apple αποκτούν νέα iPhones κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι καταναλωτές το αναβαθμίζουν μόνον όταν το θεωρούν απαραίτητο, για παράδειγμα, αν έχει ραγίσει η οθόνη, αν πάλιωσε η συσκευή και δεν μπορεί να στηρίξει νέες εφαρμογές ή αν δεν επαρκεί ο χώρος αποθήκευσης.

Ο μέσος χρήστης iPhone αλλάζει τη συσκευή του κάθε τρία χρόνια, δηλαδή λιγότερο συχνά από όσο το έκανε πριν από δέκα χρόνια, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Counterpoint Research, η μέση τιμή πώλησης iPhone είναι περίπου 825 δολάρια. Οπότε το σκεπτικό της Apple είναι μήπως θα μπορούσε να αυξήσει το όφελος στα 1.000 δολάρια, επαναφέροντας το παλιό τηλέφωνο στη δευτερογενή αγορά; Αυτό είναι το σχέδιο της συνδρομητικής υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, αν οι τιμές εκκίνησης για τα iPhone 13, Pro και Pro Max είναι 799, 999 δολάρια και 1.099 δολάρια, και αν η μηνιαία συνδρομή αντίστοιχα είναι 35, 45 δολάρια και 50 δολάρια, τότε σε διάστημα τριών ετών, η εταιρεία θα κερδίζει 1.260 δολάρια αντί για 799 δολάρια για το iPhone 13, 1.620 δολάρια αντί για 999 δολάρια για το iPhone 13 Pro και 1.800 δολάρια αντί για 1.099 δολ. για το iPhone 13 Pro Max. Η Apple αποκομίζει, λοιπόν, πολύ περισσότερα χρήματα ανά καταναλωτή.

Και ποιο το όφελος για τους πελάτες; Να μη χρειάζεται να πληρώσουν εκατοντάδες δολάρια εκ των προτέρων για ένα νέο iPhone. Επίσης, θα μπορούσαν να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο μοντέλο σε ετήσια βάση, αντί να περιμένουν τρία χρόνια. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να κερδίσει επιπλέον χρήματα, εάν το πρόγραμμα μίσθωσης συνδεόταν με τα πακέτα ψηφιακών υπηρεσιών Apple One με υψηλό περιθώριο κέρδους και Apple Care. Ακόμη και αν χρεώνει λιγότερα ανά μήνα από τα προτεινόμενα ποσά, η εταιρεία θα επωφεληθεί από τη σταθερή εισροή παλαιότερων τηλεφώνων, τα οποία μπορεί να τα πουλήσει εκ νέου, μετά τις αναγκαίες προσαρμογές.