Μειώνει την παραγωγή του νέου iPhone SE η Apple, λόγω χαμηλότερης από το προσδοκώμενο ζήτησης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Nikkei, η παραγωγή της φθηνότερης εκδοχής του iPhone, το οποίο διοχετεύθηκε αρχικά στην αγορά προκειμένου να προσελκύσει νέους πελάτες, θα μειωθεί κατά περίπου 2 έως 3 εκατ. μονάδες ή κατά περίπου 20% σε σχέση με τις αρχικές παραγγελίες. Κατά το ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, η Apple μείωσε τις παραγγελίες για τα AirPods κατά περίπου 10 εκατ. μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Nikkei αποδίδει την μείωση των παραγγελιών στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αφενός δηλαδή στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την εισβολή, αφετέρου στην μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικά συνολικά.

Συγκεκριμένα όμως, το iPhone SE «χτυπήθηκε», καθώς μία ή άλλη είναι λιγότερο δημοφιλές σε σχέση με τα προϊόντα – ορόσημο της Apple. Σύμφωνα με σχετική αναλυση της Counterpoint Research, η εκδοχή του iPhone SE του 2020 αποτέλεσε το 12% των συνολικών πωλήσεων στον τομέα των iPhone από την περίοδο της κυκλοφορίας του το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, η Apple σταμάτησε τις πωλήσεις στην Ρωσία από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου. Επίσης, σύμφωνα με προβλέψεις της JP Morgan, οι πωλήσεις των iPhone SE ενδέχεται να είναι περιορισμένες στην Κίνα – μία ακόμη μεγάλη αγορά για την Apple-, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις και δεν επιτρέπεται η παραλαβή από τα καταστήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταστολή της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η νέα εκδοχή του iPhone SE ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Η τιμή του καινούργιου smartphone ανέρχεται στα 429 δολάρια, που αν και πολύ χαμηλότερη από τα παραδοσιακά iPhone, εξακολουθεί να είναι «τσιμπημένη» σε σχέση με το μοντέλο του 2020 στα 399 δολάρια.