Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό την εποχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση του 2,8%.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση από τη βουτιά της τάξης του 31,2 % που σημείωσε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία, με την επιβολή lockdown, που έστειλε δεκάδες εκατομμύρια στα όρια της ανεργίας και προκάλεσε οικονομική ασφυξία σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μειώσεις στις πάγιες επενδύσεις σε κατοικίες και οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνέβαλαν στη συγκράτηση των κερδών, όπως και η άνοδος του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, το οποίο διευρύνθηκε στα 73,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν το 69% της αμερικανικής οικονομίας των 23,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 1,6% από την πιο πρόσφατη περίοδο, μετά από άνοδο 12% το δεύτερο τρίμηνο.