Να πουλήσουν τις πολυτελείς κατοικίες τους σπεύδουν πολλοί πλούσιοι και διάσημοι του Χόλιγουντ, προσπαθώντας να τις… ξεφορτωθούν πριν την 1η Απριλίου, οπότε ξεκινάει η επιβολή του λεγόμενου «φόρου για τις επαύλεις» (“Mesure ULA”).

Ο νέος αυτός φόρος προβλέπει ότι στο εξής όποιος πουλάει ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώνουν φόρο 4%.

Για πωλήσεις, δε, πάνω από 10 εκατ. δολάρια, ο φόρος ανεβαίνει στο 5,5% και τα έσοδα θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της πολιτικής πρόνοιας για στέγαση.

Από το Χόλιγουντ των… φτωχικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να συγκεντρωθούν από τις αγοραπωλησίες μέχρι και 1 δισ. δολάρια τα οποία θα ενισχύσουν την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων που συνεχών διογκώνεται.

Το μέτρο ULA ψηφίστηκε με ποσοστό 57% των ψηφισάντων τον Νοέμβριο του 2022, μετά από επίμονη εκστρατεία φορέων για την στέγαση και των εργατικών συνδικάτων.

Ωστόσο, αντιμετώπισε αντιδράσεις από κτηματομεσίτες, οι οποίοι προειδοποίησαν για «φρενίτιδα» πωλήσεων μεταξύ των πλουσιότερων ιδιοκτητών ακινήτων.

Από τον Τζιμ Κάρεϊ μέχρι την Κάιλι Τζένερ

Διασημότητες, όπως ο Τζιμ Κάρεϊ, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Κάιλι Τζένερ, έχουν βγάλει προς πώλησης όλα τα μεγάλα τους ακίνητα τους τελευταίους μήνες.

Το σπίτι του Κάρεϊ, έκτασης 12.700 τετραγωνικών ποδιών, βγήκε στην αγορά τον Φεβρουάριο για 29 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Σπίαρς φέρεται να πουλάει το σπίτι της 11.650 τετραγωνικών ποδιών στο Calabasas προς 12 εκατομμύρια δολάρια, μόλις έξι μήνες αφότου το αγόρασε με τον σύζυγό της Σαμ Ασγκάρι.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Κάιλι Τζένερ πουλάει επίσης το σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, για περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια. Η ίδια και ο σύζυγός της αγόρασαν το ακίνητο με μόλις… επτά υπνοδωμάτια και 10 μπάνια το 2018 έναντι 20,4 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ έβγαλε προς πώληση την έπαυλή του 30.500 τετραγωνικών ποδιών στο Μπέβερλι Χιλς τον περασμένο Απρίλιο, πολύ πριν την ψήφιση του μέτρου. Ωστόσο, μείωσε τη ζητούμενη τιμή από 87,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 79,5 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο για να το… ξεφορτωθεί και τελικά βρήκε αγοραστή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Τάιρον μακ Κίλεν, του μεσιτικού Official Partners, είπε στους New York Times ότι το Measure ULA «δημιούργησε μια φρενίτιδα, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να προλάβουν την ημερομηνία της 1ης Απριλίου, αλλά και πολλές ευκαιρίες για τους αγοραστές που αναζητούν να σπίτια αξίας».

Ένας άλλος μεσίτης, ο Τζος Άλτμαν, πρόσθεσε στην The Telegraph: «Βλέπω να γίνονται συμφωνίες που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν γίνει».

Διαβάστε περισσότερα