ΗΠΑ: Τι φόρεσαν οι πρώτες κυρίες στις ορκωμοσίες. Η συγκεκριμένη τελετή βέβαια είναι δύσκολη για τις συζύγους των Αμερικανών προέδρων, καθώς γίνεται στις 20 Ιανουαρίου σε ανοιχτό χώρο στην Ουάσιγκτον, με συνήθως πολύ κρύο. Οπότε, είναι υποχρεωμένες στις περισσότερες περιπτώσεις να διαλέξουν ένα παλτό το οποίο κουμπώνουν, όπως και καπέλα και γάντια για να αντέξουν. Μια κατάσταση δηλαδή που δεν βοηθά ιδιαίτερα για να πετύχουν σε κομψές εμφανίσεις.

Τα επίσημα γκαλά είναι μια γιορτή για την νέα Πρώτη Οικογένεια, και διεξάγονται από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ενώ σταμάτησαν να πραγματοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων και της Μεγάλης Υφεσης.

ΗΠΑ: Τι φόρεσαν οι πρώτες κυρίες στις ορκωμοσίες

Παράλληλα, τα γκαλά αυτά είναι η στιγμή της Πρώτης Κυρίας για να βγει, να αποδείξει το στιλ της και να δώσει τον τόνο που θα έχει η παρουσία της στον Λευκό Οίκο.

Τα πάντα γύρω από αυτή την εμφάνιση, από το χρώμα μέχρι την επιλογή του σχεδιαστή θα σχολιαστούν και θα μπουν στο αρχείο της συλλογής με τα φορέματα της Πρώτης Κυρίας, τα οποία φυλάσσονται στο Smithsonian’s National Museum of American History.

Αναδρομή

Εμείς ανατρέξαμε στις προηγούμενες ορκωμοσίες αναζητώντας την καλύτερη εικόνα από πλευράς στυλ, μένοντας βέβαια στο τι φόρεσαν οι Πρώτες Κυρίες στην πρωινή τελετή. Καθώς, το βράδυ στις δεξιώσεις, όλες ξεφάντωναν φορώντας μακριές τουαλέτες και προσφέροντας μια τελείως διαφορετική εικόνα. Ποια ήταν όμως η καλύτερη πρωινή εμφάνιση τα τελευταία 70 χρόνια; Αυτή που υποπτεύεστε.

Αναπάντεχη ήταν η ορκωμοσία το 1945 του Χάρι Τρούμαν καθώς έγινε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Φ. Ρούσβελτ. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε εντός του Λευκού Οίκου με τον Τρούμαν να έχει μόλις επιστρέψει από μια συνεδρίαση του Κογκρέσου. Οπότε η συντηρητική εμφάνιση της γυναίκας του Μπες δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Μια εμφάνιση όμως με ταγιέρ, καπέλο και δαντελένιο γιακά που ακολουθεί τα συντηρητικά πρότυπα της εποχής. Το ίδιο συνέβη και το 1949, όταν ξεκίνησε και η τηλεοπτική μετάδοση της προεδρικής ορκωμοσίας, όπου η Μπες πέρασε ξανά απαρατήρητη.

Μάμι Αιζενχάουερ

Η Μάμι Αιζενχάουερ στην εποχή της είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο κομψές επώνυμες κυρίες. Στις 2 ορκωμοσίες του συζύγου της όμως του διάσημου Άικ, το 1953 και 1957, η επιλογή της ήταν πολύ συμβατική χωρίς όμως κάποια στιλιστική παρασπονδία, με εξαίρεση ίσως τα καπέλα. Μακριά φορέματα, γούνινη εσάρπα, λευκά γάντια, ότι δηλαδή θεωρούνταν στη δεκαετία εκείνο αντάξιο μιας περήφανης αστής.

Τζάκι Κένεντι

Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την έμπνευση της Μελάνια Τραμπ για την σημερινή της εμφάνιση δεν χρειάζεται να ψάξει μακριά. Είναι σε απόχρωση και στυλ πολύ κοντά σε εκείνη της Τζάκι Κένεντι, η οποία εμφανίστηκε στη ορκωμοσία του Τζον το 1961 με γκρι-γαλάζιο παλτό με μεγάλα κουμπιά και μακριά δερμάτινα γάντια αλλά και γούνινο μανσόν. Μια κλασική επιλογή που την έχουν μιμηθεί πολλές επώνυμες και παραμένει όπως αποδείχθηκε διαχρονική. Και ναι ήταν η καλύτερη εμφάνιση!

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 5

Πατ Νίξον

Η Θέλμα Κάθριν “Πατ” Ράιαν Νίξον σύζυγος του Ρίτσαρντ Νίξον, 37ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1969 μέχρι το 1974.

Η Πατ Νίξον επέλεξε το κίτρινο χρώμα στο γκαλά του 1969 που έγινε στο Smithsonian Institution. Το φόρεμα ήταν σχεδιασμένο από την Karen Stark, και όπως οι περισσότερες Πρώτες Κυρίες, το δώρισε αργότερα στη συλλογή τους.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 6

Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν

Η Νάνσυ Ντεϊβις Ρίγκαν Αμερικανίδα ηθοποιός και σύζυγος του 40ού προέδρου των Η.Π.Α, Ρόναλντ Ρήγκαν, ήταν η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α από το 1981 έως το 1989.

Το γκαλά του 1981 που έδωσε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως το «πιο χλιδάτο» στην αμερικανική ιστορία.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 8

Μπάρμπαρα Μπους

Η Μπάρμπαρα Μπους σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 41ου Προέδρου της Αμερικής, υπήρξε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το διάστημα 1989–1993.

Στο γκαλά του 1989 η Μπάρμπαρα Μπους φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Arnold Scaasi, ο οποίος είχε αναλάβει ήδη το σχεδιασμό ενδυμάτων για τις πρώτες κυρίες από τη Μάμι Αϊζενχάουερ, και ονόμασε αυτό το φόρεμα «Barbara blue».

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, του 42ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 μέχρι το 2001, υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001.

Για το γκαλά του 1993, η πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον φόρεσε ένα φόρεμα σχεδιασμένο από μια ελάχιστα γνωστή σχεδιάστρια με έδρα το Μανχάταν, την Sarah Phillips. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε αρχίσει να συζητά μαζί της για τη δημιουργία του φορέματος, πριν ακόμα ο Κλίντον κερδίσει τις εκλογές.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 12

Λόρα Μπους

H Λόρα Μπους, σύζυγος του Τζορτζ Μπους, του 43ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν Πρώτη κυρία της χώρας το διάστημα 2001–2009.

Για το γκαλά του 2001, η πρώτη κυρία Λόρα Μπους αντιπροσωπεύοντας την περιοχή καταγωγή της, επέλεξε ένα φόρεμα που δημιούργησε ο σχεδιαστής από το Ντάλας Michael Faircloth.

Μισέλ Ομπάμα

Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας, σύζυγος του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η Πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα κράτησε μυστικό το φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στο γκαλά του 2009, επιλέγοντας τον νέο σχεδιαστή Jason Wu. Ο Wu είχε σχεδιάσει το λευκό μεταξωτό σιφόν φόρεμά της, το οποίο συμβόλιζε την ελπίδα.

Τα θρυλικά φορέματα των Πρώτων Κυριών της Αμερικής από το 1909 μέχρι σήμερα - εικόνα 15