Ένας σημαντικός δείκτης για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδειξε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο, ανοίγοντας περαιτέρω τον δρόμο για την ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,1% τον μήνα Ιούνιο και ήταν αυξημένος κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Η ετήσια αύξηση τον Μάιο ήταν 2,6%, ενώ η μηνιαία μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν τη μέτρηση PCE ως κύριο σημείο αναφοράς για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2%.

Ο δομικός πληθωρισμός , ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρουσίασε μηνιαία αύξηση 0,2% και 2,6% σε ετήσια βάση, αμφότερες επίσης σύμφωνες με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό ως καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων τάσεων, καθώς το κόστος της βενζίνης και των τροφίμων τείνει να αυξομειώνεται περισσότερο από άλλα στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η έκθεση έδειξε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,2%, κάτω από την εκτίμηση του 0,4%. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Διαβάστε ακόμη: