Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι επενδύει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναμόρφωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για να το προστατεύσει από τις αυξανόμενες απειλές ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το Reuters.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για την αναμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση από ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς και από έναν αυξανόμενο αριθμό κέντρων δεδομένων που διψούν για ενέργεια.
Οι αναβαθμίσεις στο δίκτυο θα προσθέσουν σχεδόν 13 γιγαβάτ (GW) χωρητικότητας και θα επιτρέψουν επίσης την αύξηση της παραγωγής, περισσότερα κέντρα δεδομένων και βελτιωμένη μετάδοση ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας σε δήλωση.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχει ήδη σπάσει ρεκόρ για τις πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία της Γης και καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν κάθε μέρος της χώρας, πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να ενισχύσουμε το γηράσκον δίκτυό μας», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.
Στο ίδιο μήκος κύματος πλέει και η Ευρώπη. Η «οχύρωση» των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με πακτωλό επενδύσεων για να επιταχυνθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, αποτελεί το Α και το Ω για να στεφθεί με επιτυχία η πράσινη μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό, ασύλληπτα ποσά που αγγίζουν τα 1,7 τρισ. ευρώ μέχρι το 2050 πρέπει να διαθέσει η Ευρώπη για να γίνουν τα σημερινά σχεδόν απαρχαιωμένα ευρωπαϊκά δίκτυα πιο ισχυρά, έξυπνα και ψηφιοποιημένα, βάσει της μελέτης «Grids for Speed».
Ποιος θα πληρώσει
Η Ευρώπη καλείται να βάλει… στην πρίζα επενδύσεις 67 δισ. ευρώ ετησίως (από 33 δισ. σήμερα) ή πάνω από 400 δισ. ευρώ έως το 2030, ώστε να πετύχει τους στόχους του RePower EU.
Τα 67 δισ. αντιστοιχούν στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την οικολογική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη: