Προβληματίζει η ραγδαία άνοδος στη χρήση πιστωτικών καρτών των νέων Αμερικανών εφέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με έρευνα της Quicken Inc. περίπου το 53% των millennials και το 41% των ερωτηθέντων από την λεγόμενη γενιά Gen Z δήλωσαν ότι εξαρτώνται εφέτος περισσότερο από τις πιστωτικές κάρτες από ποτέ.

Η έρευνα, η οποία περιελάμβανε 1.002 κατόχους πιστωτικών καρτών τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι 38% χρησιμοποιούσε πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλουν πέρα. Ένα άλλο 35% των Αμερικανών είπε ότι πίστευε ότι θα αύξαναν τουλάχιστον μία από τις πιστωτικές τους κάρτες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μελέτη, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματός τους.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, ανέφερε στο Yahoo Finance παράγοντας της αγοράς, ειδικά με τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών να κυμαίνονται πάνω από 20%. Το τέλος της ανοχής στα φοιτητικά δάνεια από την εποχή της πανδημίας αυτό το φθινόπωρο θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική σταθερότητα των νεότερων ενηλίκων.

«Πολλοί από αυτούς ζουν από μισθό σε μισθό και βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες που μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά» δήλωσε ο Eric Dunn, Διευθύνων Σύμβουλος της Quicken.

Ανοδος στις “κόκκινες” πιστωτικές κάρτες

Ο αριθμός των λογαριασμών πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 5,48 εκατομμύρια σε 578,35 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα η Federal Reserve. Τα ανεξόφλητα πιστωτικά υπόλοιπα έφθασαν τα $1,03 τρισ, αυξημένα κατά 4,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα του St. Louis έδειξαν επίσης ότι το πιστωτικό χρέος είχε ξεπεράσει το $1 τρισ. «Το ποσό $1 τρισ σε χρέη πιστωτικών καρτών είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της LendingTree, Matt Schulz. “Δυστυχώς, είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται μόνο από εδώ.” Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι πώς σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, οι νεότεροι Αμερικανοί δυσκολεύονται ήδη να κάνουν τις πληρωμές εγκαίρως. Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών είχαν τα υψηλότερα ποσοστά “κόκκινων” πιστωτικών καρτών το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Fed. Τουλάχιστον το 8,8% ήταν 90 ημέρες πίσω στις πληρωμές, από 8,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολούθησαν άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών που είχαν ποσοστό 7%. Το επιτόκιο καθυστέρησης για τους 40 και άνω ήταν κάτω του 5%. 

Διαβάστε ακόμη: