Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν “τσουχτερό” πρόστιμο ύψους $300 εκατ. στην τεχνολογική εταιρεία Seagate για φερόμενη παραβίαση των ελέγχων εξαγωγής σκληρών δίσκων προς την κινεζική Huawei. Η Seagate Technology απέστειλε αγαθά αξίας άνω του $1,1 δισ. στην Huawei μετά την εισαγωγή ελέγχων εξαγωγών το 2020, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Η ποινή είναι η τελευταία κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει τις πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα. Οι αμερικανικές αρχές έχουν πει ότι τέτοιος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Κίνας.

Η Seagate απέστειλε 7,4 εκατομμύρια drivers στην Huawei για περίπου ένα χρόνο μετά την επιβολή του κανόνα από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Συνέχισε να το κάνει «ακόμα και αφού η Huawei μπήκε στη λίστα των οντοτήτων για εχθρική συμπεριφορά προς την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Μάθιου Άξελροντ του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του τμήματος.

Οι άλλοι δύο κύριοι προμηθευτές σκληρών δίσκων της Huawei είχαν σταματήσει τις εξαγωγές στην κινεζική εταιρεία σύμφωνα με τον νέο κανόνα, ανανφέρουν οι ίδιες πηγές. Η ποινή θα καταβάλλεται σε δόσεις $15 εκατ κάθε τρεις μήνες για τα επόμενα πέντε χρόνια, είπε η Seagate.

Στη “μαύρη” λίστα

Η Huawei μπήκε στη λίστα εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ το 2019 ως μέρος των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να μειώσει τις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων στην εταιρεία λόγω ανησυχιών εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Η Ουάσιγκτον είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον κινεζικό στρατό για να υποστηρίξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ με άλλους τρόπους. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Τα τελευταία χρόνια, πολλές δυτικές χώρες έχουν λάβει μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας λόγω φόβων ασφάλειας.

Σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία 5G, όπως η Huawei, η ZTE και η Hytera, έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση εξοπλισμού σε δίκτυα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τον Καναδά. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε τον εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει η Huawei να αφαιρεθεί από τα δίκτυα 5G έως το 2027.