Αθώος ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, δήλωσε ο Βρετανός που κατηγορείται για απάτη ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός σχεδίου τύπου Ponzi, το οποίο αφορούσε ανύπαρκτα κρασιά πολυτελείας.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, ο Στίβεν Μπάρτον, 58 ετών, εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη από το Μαρόκο την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες, όπου συνελήφθη το 2022 όταν εισήλθε στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο της Ζιμπάμπουε.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μπάρτον, μαζί με έναν συνεργάτη του, διηύθυνε την Bordeaux Cellars, μια εταιρεία που φέρεται να μεσολαβούσε για δάνεια μεταξύ επενδυτών και συλλεκτών κρασιών υψηλής καθαρής αξίας.

Ο Μπάρτον δήλωσε αθώος για το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε το 2022, και αναμένεται θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι να διεξαχθεί η δίκη.

Το κατηγορητήριο

Ο Μπάρτον και ο συγκατηγορούμενος Τζέιμς Γουέλσλι φέρεται να ζήτησαν 99 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2019, προσεγγίζοντάς τους σε μέρη όπως συνέδρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αμφότεροι έλεγαν στους επενδυτές ότι τα δάνεια θα καλύπτονταν από κρασί που αποθήκευαν για πλούσιους συλλέκτες και υποσχέθηκαν κέρδη μέσω πληρωμών τόκων, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Ωστόσο, αυτοί οι συλλέκτες «δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα και η Bordeaux Cellars δεν είχαν τις ποσότητες των σπάνιων κρασιών που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν τα δάνεια».

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 20 χρόνια φυλάκιση για τις κατηγορίες της απάτης μέσω εμβάσματος, της συνωμοσίας απάτης μέσω εμβάσματος και της συνωμοσίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διαβάστε ακόμη: