Στη Μέση Ανατολή και την Ινδία για αλουμίνιο και στη Χιλή και το Περού για χαλκό αναμένεται να στραφούν οι αμερικανικές εταιρείες, μετά την επιβολή δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου που επικαλείται το Reuters.

Οι Αμερικανοί χρήστες εξαρτώνται από τους παραγωγούς αλουμινίου στον Καναδά, όπως η Alcoa και η Rio Tinto για περισσότερο από το ήμισυ των εισαγόμενων αναγκών τους και θα αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες μετάλλων, σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Οι ανάγκες των ΗΠΑ για προϊόντα αλουμινίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 5,46 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντων αλουμινίου το 2023, τα οποία είναι σημαντικά για τους τομείς των μεταφορών, της συσκευασίας και των κατασκευών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα από τον Καναδά οι ΗΠΑ προμηθευόταν τα 3,08 εκατομμύρια τόνους, ή το 56% των αναγκών της σε αυτά τα προϊόντα , σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Ο Καναδάς θα στρέψει μέρος των εξαγωγών αλουμινίου από τις ΗΠΑ σε άλλες περιοχές, οπότε για να προμηθευτούν οι ΗΠΑ το αλουμίνιο από άλλες περιοχές, θα πρέπει να πληρώσουν λίγο περισσότερα» εξηγεί ο αναλυτής Glyn Lawcock από την επενδυτική τράπεζα Barrenjoey του Σίδνεϊ.

Αυτό θα αντικατοπτρίζεται στα φυσικά ασφάλιστρα, τα οποία περιλαμβάνουν έξοδα, όπως ο χειρισμός και η μεταφορά, τα οποία καταβάλλονται επιπλέον των τιμών συναλλάγματος για την παραλαβή του φυσικού μετάλλου.

Πώς καθορίζονται οι τιμές αλουμινίου

Η επιβολή δασμών αποτελεί «σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για το ασφάλιστρο Midwest των ΗΠΑ φέτος», έγραψαν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.

Οι τιμές του πρωτογενούς αλουμινίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στην τιμή αναφοράς του London Metal Exchange συν το Midwest premium, το οποίο έκανε άλμα 17% στα 28 σεντς ανά λίβρα ή 617 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Παρασκευή.

Ο θεωρητικός αντίκτυπος ενός δασμού 25% στον Καναδά θα ήταν μια εκτίναξη του premium στα 50 σεντς ή και περισσότερο, εκτιμά ο Jorge Vazquez, ιδρυτής της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Harbor Aluminum.

Ο William Oplinger της Alcoa  τον περασμένο μήνα εξήγησε ότι θα μπορούσε να ανακατευθύνει το καναδικό υλικό της στην Ευρώπη και ανέμενε ότι θα εισέρχονταν στην αγορά των ΗΠΑ περισσότερα μέταλλα από τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως από την Ινδία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι και οι δύο μεγάλοι παραγωγοί αλουμινίου.

Πηγές σε δύο παραγωγούς αλουμινίου σημείωσαν ότι περιμένουν και παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Τραμπ, ενώ ο ένας πρόσθεσε ότι «δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν ακόμη».

Χαλκό από το Περού και χρυσό από την Ελβετία

Σε άλλα μέταλλα, η ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών θα μπορούσε να αμβλύνει τον αντίκτυπο των δασμών, με μεγαλύτερες αμερικανικές εισαγωγές από εναλλακτικές βασικές πηγές, όπως το Περού και η Χιλή για το χαλκό και το ασήμι και την Ελβετία για το χρυσό, έγραψαν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Σε συνδυασμό, ο Καναδάς και το Μεξικό αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της εγχώριας κατανάλωσης αργύρου στις ΗΠΑ και περίπου το 10% της κατανάλωσης χαλκού στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με περίπου 147.000 μετρικούς τόνους χαλκού, ανέφερε.

«Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει επίσης την πιθανότητα περαιτέρω δασμολογικών μέτρων … ενώ μειώνει τις προσδοκίες για εξαιρέσεις για τους εταίρους των ΗΠΑ στο ελεύθερο εμπόριο», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi, αναφέροντας το ενδεχόμενο ενός καθολικού δασμού εισαγωγής των ΗΠΑ σε συγκεκριμένα μέταλλα, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο ή ο χάλυβας.

Διαβάστε ακόμη: