Ένας άνδρας, που εργαζόταν για λογαριασμό του IRS, δηλαδή της αμερικανικής εφορίας, κατηγορείται για τη διαρροή των φορολογικών δηλώσεων ενός «υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου», ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τσαρλς Λίτλτζον πιστεύεται ότι έκλεψε τις πληροφορίες και τις έδωσε σε έναν ειδησεογραφικό οργανισμό.

Παράλληλα, κατηγορείται ότι έκλεψε πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων από τους πλουσιότερους Αμερικανούς, πληροφορίες που δόθηκαν σε άλλον ειδησεογραφικό οργανισμό.

Η κατηγορία εναντίον του είναι η μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση φορολογικών δηλώσεων και πληροφοριών σχετικά με τις δηλώσεις. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι οι δύο ειδησεογραφικοί οργανισμοί δημοσίευσαν «πολυάριθμα άρθρα» με βάση τις πληροφορίες από τη διαρροή.

Αν και τα δικαστικά έγγραφα δεν κατονομάζουν τον κυβερνητικό αξιωματούχο, μια πηγή επιβεβαίωσε στο CBS News ότι πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί είναι οι New York Times και ο ιστότοπος ProPublica, που δεν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο CBS News τους ισχυρισμούς, ενώ η ProPublica ανέφερε σε δήλωσή της ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα της πηγής.

Δεν υπήρξε κανένα δημόσιο σχόλιο από τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το BBC.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι μεταξύ του 2017 και του 2021, ο Λίτλτζον εργάστηκε για μια εταιρεία συμβούλων που δεν κατονομάζεται, η οποία με τη σειρά της εργαζόταν υπεργολαβικά για το IRS. Η κλοπή των δεδομένων έγινε μεταξύ 2018 και 2020. Σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία πήγαιναν σε βάθος 15ετίας.

Άρθρο του 2020 στους New York Times, το οποίο θεωρείται ότι βασίστηκε στις πληροφορίες που διέρρευσαν, υποστήριζε ότι ο Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος τόσο το 2016, τη χρονιά που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ, όσο και τον πρώτο χρόνο της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι δεν πλήρωσε καθόλου φόρους εισοδήματος τα 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια και ότι τα αρχεία αποκαλύπτουν «χρόνιες απώλειες και χρόνια φοροαποφυγής».

Διαβάστε ακόμη: