Ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά την άρνηση του αντιπροέδρου Μάικ Πένς να προχωρήσει στην αποπομπή του.

Μία εβδομάδα μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Το κατηγορητήριο, το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν την κάτω βουλή, και έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη από λίγους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να υιοθετηθεί εύκολα από το σώμα.

Ιστορική παραπομπή

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει έτσι σήμερα ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, απέρριψε οριστικά την άλλη απειλή σε βάρος του, αρνούμενος να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να αποπέμψει τον απερχόμενο πρόεδρο κηρύσσοντάς τον ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του.

Παρά την απόρριψη, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε μια, συμβολική πλέον, απόφαση, καλώντας τον να επικαλεσθεί την τροπολογία αυτή.

Ωστόσο, αν και η απόφαση αυτή δεν υποστηρίχθηκε παρά μόνο από έναν Ρεπουμπλικανό, η παραπομπή θα μπορούσε να γίνει θετικά δεκτή από έναν μεγαλύτερο αριθμό μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πέντε είχαν ήδη ανακοινώσει χθες, Τρίτη, το βράδυ, πως την υποστηρίζουν. Ανάμεσά τους η Λιζ Τσέινι, μία από τους επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον πρόεδρο», ανέφερε σε μια καυστική ανακοίνωσή της.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, η Νάνσι Πελόσι, αποκάλυψε από την πλευρά της τα ονόματα της ομάδας της των «εισαγγελέων», στην οποία θα ανατεθεί να φέρει τον φάκελλο ενώπιον της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, για τη διεξαγωγή δίκης με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου.