Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Joe Biden τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.
Ήταν “ένα τεράστιο πρώτο βήμα” προς την έγκριση ενός περιεκτικού νομοσχεδίου βοήθειας για τον κορονοϊό, το οποίο ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στην κορυφή της νομοθετικής ατζέντας του, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.
Επίδειξη δύναμης από τους Δημοκρατικούς
Λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα τριών προηγούμενων ψηφοφοριών που είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικανοί.
Οι τελευταίοι είχαν χρησιμοποιήσει τη μάχη για τη βοήθεια λόγω κορονοϊού προκειμένου να εκφράσουν υποστήριξη για τον αγωγό Keystone XL από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον οποίο έχει μπλοκάρει ο Μπάιντεν και για την υδραυλική ρωγμάτωση για την εξόρυξη υπόγειου πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ανατράπηκε επίσης τροπολογία των Ρεπουμπλικανών που απαγόρευε τη βοήθεια για τον κορονοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.
Καθοριστική η ψήφος της Καμάλα Χάρις
Ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις, υπό τον ρόλο της ως προέδρου της Γερουσίας, έριξε την αποφασιστική ψήφο μετά την ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Η Γερουσία ενέκρινε σειρά τροπολογιών για το περίγραμμα του προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προχθές, Τετάρτη. Ως αποτέλεσμα, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και πάλι τώρα για να δεχθεί τις αλλαγές της Γερουσίας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα.