Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, μιλώντας σήμερα στο OPEN, εξήγησε τον λόγο που η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να συμπεριλάβει τον όρο «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα.

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι «για εμάς και για κάθε πολιτεία η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανθύπαρκτη και ισότιμη, κατά συνέπεια εάν εισάγουμε έναν διαφορετικό όρο για την ανθρωποκτονία των γυναικών, μάλλον υποβαθμίζεται το γεγονός παρά το αναβαθμίζουμε».

«Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την εσχάτην των ποινών»

Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνη ανάφερε ότι «κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν τιμωρείτο με την εσχάτην των ποινών δηλαδή με την ισόβια κάθειρξη. Από το 2019 το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται μόνο με την ποινή της ισόβια κάθειρξης, κατά συνέπεια εάν έχουμε ένα ιδιώνυμο αδίκημα όπως αυτό της γυναικοκτονίας, δεν μπορεί να έχει κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Υπενθύμισε δε ότι στον ποινικό κώδικα υπάρχουν ήδη δυο διατάξεις που επιτρέπουν στον δικαστή να κάνει αυτήν τη στάθμιση, αν κρίνει ότι το έγκλημα είναι έγκλημα έμφυλης βίας, εφαρμόζει σε ό,τι αφορά την επιμέτρηση της ποινής τις ειδικές αυτές διατάξεις που οδηγούν ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η συμβολική αξία του όρου γυναικοκτονία για την κοινωνία

«Μπορεί να έχει μια αξία η χρήση του όρου στην κοινωνία για να μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες σχετικά με την έμφυλη βία η την βία των γυναικών», επισήμανε ο κ. Μπούγας.

«Αλλά όσον αφορά την νομική μεταχείριση, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει στο ποινικό μας σύστημα κάτι επιπλέον», είπε.

Και πρόσθεσε: «Εάν πρακτικά μπορεί κάποιος να εισφέρει ένα επιχείρημα το οποίο να οδηγεί σε μια αντιμετώπιση αυστηρότερη η αποτελεσματικότερη στις ανθρωποκτονίες γυναικν ώνα το συζητήσουμε, όμως μέχρι σήμερα πέραν των συμβολισμών δεν έχω ακούσει κάτι περισσότερο».

«Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει προέχοντος είναι η πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία αυτού που θα καταγγείλει ένα έγκλημα που έγινε σε βάρος του. Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη δομές που αναλαμβάνουν με μέριμνα και προτάσεις των οικείων εισαγγελέων να φιλοξενήσουν τόσο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όσο και τα ανήλικα», κατέληξε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: